Search
Close this search box.

Uradno: V trgovinah, lekarnah in poštah namesto rokavic obvezno razkuževanje rok

V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev.

Vlada je spremembo odloka, ki določa ukrepe na zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa, sprejela na torkovi dopisni seji, veljati pa je začela danes. Poleg razkuževanja rok pa ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot sta šal ali ruta, ki prekrije nos in usta.

V vodstvu ministrstva za zdravje so že prejšnji teden opozorili, da ljudje rokavice pogosto uporabljajo napačno, in ljudem priporočali, naj namesto rokavic raje razkužujejo roke. Roke pa si je treba razkužiti pred vstopom v trgovino in prav tako po oddaji vozička.

Ob ugodnem trendu števila potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je sicer slišati vse bolj konkretne napovedi omilitev ukrepov, a tudi opozorila, da je treba omejitve sproščati postopoma. Po zadnjih podatkih, ki vključujejo ponedeljek, je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 1220 okužb z novim koronavirusom, toda vsi okuženi niso bili testirani.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je v torek navedla, da se je po grobih ocenah v Sloveniji z novim koronavirusom okužilo med 3000 in 4000 ljudi. Napovedala je, da se na to temo v kratkem obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku.

O njej naj bi med drugim na današnji dopoldanski novinarski konferenci spregovorila predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in minister za zdravje Tomaž Gantar.

Dogodki