Search
Close this search box.

Uprava zaradi bolezni hmelja pridelovalce poziva k ukrepanju

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) tudi v letu 2020 poziva vse pridelovalce hmelja, da redno pregledujejo nasade hmelja, javijo o sumu na navzočnost bolezenskih znamenj viroidnih zakrnelosti hmelja in dosledno izvajajo odrejene ukrepe v okuženih območjih ter natančno upoštevajo navodila strokovnih služb.

V Sloveniji se že nekaj let soočamo z zelo nevarno boleznijo hmelja, ki jo povzroča viroid CBCVd (citrus bark cracking viroid). Kot so pojasnili na upravi okužene rastline pričnejo zaostajati v rasti že prvo leto po okužbi in v nekaj letih odmrejo, kar povzroča visoke izgube pridelka hmelja. Viroid se v hmeljišču zelo hitro širi preko rastlinskega soka in ostankov rastlin, mehanizacije, orodja, opreme in celo s človekom (na podplatih in rokah), prav tako pa se prenaša z ostanki rastlin na gumah.

Izpostavili so, da je edini ukrep za preprečevanje vnosa in širjenja redno in pravočasno odstranjevanje obolelih rastlin, stalno razkuževanje mehanizacije, orodja in opreme, ki se uporablja v okuženih hmeljiščih ter sajenje zdravih sadik.

Uprava poziva, da je pomembno, da pridelovalci hmelja dosledno izvajajo odrejene ukrepe (čiščenje in razkuževanje strojev pri vsakokratnem izstopu iz okuženega hmeljišča, orodja in opreme v skladu z navodili) in tako preprečijo širjenje bolezni na svojem posestvu in na sosednja hmeljišča.

Viroid se lahko na neokužene kmetije hitro razširi s sposojanjem opreme in izmenjavo sezonske delovne sile, ki si ne razkuži ali zamenja delovne opreme (rokavice, orodje). Zato je pomembno izvajanje higienskih ukrepov tudi pri sezonskih delavcih, saj ti lahko prehajajo iz okuženih na neokužena hmeljišča in tako širijo to zelo nevarno bolezen. Razkuževanje obutve in delovne opreme morajo izvajati tudi uradne osebe ob vstopu in izstopu iz hmeljišča in predvsem naj ne vstopajo v hmeljišča z avtomobilom, saj se viroid širi tudi z ostanki rastlin na gumah, so poudarili.

VIR: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, gov.si

Dogodki