Search
Close this search box.

Umrl še tretji bolnik, okužen s koronavirusom; v pripravi hitra finančna pomoč, krizni dodatek za upokojence in najbolj ranljive

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v našo največjo bolnišnico pripeljan od doma, umrl pa naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva “za kompleksno situacijo”. Po pojasnilih ministrstva za zdravje, je imel moški več pridruženih bolezni in v preteklosti zdravstvene zaplete.

LJUBLJANA – Vlada bo danes predvidoma sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je v soboto na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Napovedal je nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Napovedal je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni, krizni dodatek za upokojence in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva.

LJUBLJANA – Učinki novega koronavirusa na slovensko in evropsko gospodarsko rast bodo ogromni, ukrepi denarne politike pa so in bodo prilagojeni velikosti škode, ki bo nastala, je v pogovoru za STA zatrdil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Za uspešen spopad s krizo je po njegovem ključen enako odločen in hiter odziv fiskalne politike.

LJUBLJANA – Slovenska oglaševalska zbornica je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovila poziv, v katerem se je pridružila pozivom za sprejetje interventnih ukrepov pomoči in reševanja podjetij na celotni gospodarski ravni. Posledice širjenja koronavirusa so že vidne tudi v oglaševanju, zmanjšalo pa se je tudi povpraševanje po njihovih storitvah.

ZREČE/LJUBLJANA – Zreška skupina Unior je zaradi epidemije novega koronavirusa morala omejiti obseg proizvodnje. Med drugim so od danes večinoma ustavili program odkovkov, na programu ročnega orodja bodo v zmanjšanem obsegu delali še ta teden, da kupcem dobavijo že naročeno, strojegradnja, kjer delajo za avtomobilsko industrijo, pa še naprej obratuje normalno. Pekarna Mlinar je zaradi epidemije koronavirusa v soboto začasno zaprla 18 prodajaln v Sloveniji, ki poslujejo na območju Ljubljane, Maribora in Celja. Že nekaj dni pred tem je prihajalo do pogostih motenj v distribucijskem sistemu med Hrvaško in Slovenijo, kar je negativno vplivalo tudi na kakovost oskrbe v slovenskih prodajalnah.

KRANJ – Na seznamu prostovoljcev v Kranju, pripravljenih za nujno varstvo otrok ali dostavo osnovnih živil tistim, ki sami ne morejo po opravkih, se je do petka popoldne nabralo že 112 ljudi, med njimi tudi številni iz kranjskih organizacij in društev. Mestna občina Kranj je namreč v začetku prejšnjega tedna namreč vzpostavila posebno telefonsko številko – 080 18 85 – kamor lahko pokličejo ljudje, ki potrebujejo nujno pomoč pri oskrbi s hrano ali varstvu otrok, hkrati pa tudi ljudje, ki so tovrstno pomoč pripravljeni prostovoljno ponuditi. Prvi odzivi občanov so pozitivni, so sporočili z občine.

SVET

PEKING – Na Kitajskem od nedelje niso zabeležili nobene nove domače okužbe z novim koronavirusom, so pa potrdili 39 primerov okužbe pri tistih, ki so v državo prišli iz tujine. Za boleznijo covid-19 je umrlo še devet ljudi, vsi v mestu Wuhan, žarišču izbruha, kjer se je virus konec lanskega leta prvič pojavil. Dva meseca po uvedbi karantene za okoli 56 milijonov ljudi v Wuhanu in drugih mestih v provinci Hubei se je število okužb dramatično upočasnilo. V tej provinci že pet dni zapored niso zabeležili nobene nove okužbe, oblasti pa počasi rahljajo stroge ukrepe.

SEUL – V Južni Koreji so zabeležili najmanjše število novih primerov okužbe z novim koronavirusom v skoraj mesecu dni. Kot je sporočil južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni, so zabeležili 64 novih okužb, kar je najmanjši porast okužb po 25. februarju. Skupaj se je v državi doslej okužilo 8961 ljudi. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo še sedem ljudi, skupaj je tako v tej državi koronavirus zahteval 111 življenj.

PODGORICA/TIRANA – Iz Črne gore poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa, iz Albanije pa o tretji. V kliničnem centru v Podgorici je bolezni covid-19 podlegel 65-letni moški. V bolnišnici v Tirani pa je umrl 71-letni moški. V Črni gori so do zdaj potrdili 22 primerov novega koronavirusa. V Albaniji so do zdaj potrdili 89 okužb.

PEKING – Na Kitajskem so začeli prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, pri katerem sodeluje 108 prostovoljcev. Pristojne oblasti so zeleno luč za začetek testiranja prižgale minuli torek. Prostovoljci, ki so že začeli prejemati cepivo, so stari med 18 in 60 let. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil.

WASHINGTON – Sedaj že skoraj 2000 milijard ameriških dolarjev vreden zakonodajni paket za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa je v nedeljo zvečer obtičal v ameriškem senatu, ker se republikanci in demokrati niso mogli dogovoriti, kdo bolj potrebuje pomoč – korporacije ali delavci. Koronavirus se medtem v ZDA nezadržno širi. S 33.276 okuženih oseb so se ZDA povzpele na tretje mesto na svetu za Kitajsko in Italijo. Smrtnih primerov je bilo do nedelje zvečer 417, okrevalo pa je 178 bolnikov.

OTTAWA – V Kanadi hitro raste število smrtnih žrtev novega konoravirusa. Od sobote je za virusom umrlo sedem ljudi, s čimer se je število žrtev povečalo na 20. Oblasti so državljanom, ki ne spoštujejo ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, zagrozile s kaznimi. V Kanadi so do nedelje opolnoči potrdili 1430 primerov okužbe, medtem ko jih je bilo v soboto 1099. Virus se je razširil v vseh deset kanadskih provinc. Vlada v Ottawi je državljanom, ki se vračajo iz tujine, odredila 14-dnevno samoizolacijo. Kanada je zaprla svoje meje, dovoljena so le najnujnejša potovanja.

WASHINGTON – Koronavirus je prepolovil število nezakonitih prehodov ameriške meje, je v nedeljo zagotovil vodja ameriške Službe za carine in meje (CBP) Mark Hogan. Ameriški predsednik Donald Trump pa je zagotovil, da nezakonitih priseljencev ne bodo lovili med testiranji na koronavirus.

RIJAD – Savdski kralj Salman je napovedal policijsko uro, ki bo trajala od 19. ure zvečer do 6. ure zjutraj. S tem želijo v državi, kjer so do nedelje potrdili 511 primerov novega koronavirusa, zajeziti nadaljnje širjenje. Ukrep, ki stopi v veljavo danes, bo predvidoma trajal 21 dni. Izjema pri policijski uri bo veljala za zdravstvene delavce ter za varnostne in vojaške sile. Savdska Arabija ima največ potrjenih okužb med državami v Perzijskem zalivu, zaenkrat pa v kraljevini še nihče ni podlegel covidu-19.

ŠPORT

TOKIO – Japonski premier Shinzo Abe je prvič javno potrdil možnost, da lahko zaradi pandemije novega koronavirusa pride do prestavitve letošnjih poletnih olimpijskih iger. V parlamentu v Tokiu je danes dejal, da je treba računati s tem, poročajo tuje agencije. Mednarodni olimpijski komite je v nedeljo po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedal, da bo odločitev o morebitni prestavitvi sporočil v štirih tednih. Pri tem je izključil možnost popolne odpovedi iger.

RIO DE JANEIRO – Eden najbolj znanih nogometnih stadionov na svetu, Maracana v Rio de Janeiru, ki je gostil finali svetovnih nogometnih prvenstev 1950 in 2014, bi lahko postal zatočišče za bolnike s koronavirusom. Nogometni klub Flamengo je objekt ponudil pristojnim službam. Gre za cel center za treninge, ki je v neposredni bližini ene od bolnišnic v tem brazilskem velemestu.

Dogodki