Search
Close this search box.

Umrl je slikar samouk Anton Repnik z Mute

Po hudi bolezni je danes zjutraj v 84. letu starosti umrl slikar Anton Repnik z Mute. Bil je eden najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih samorastnikov, na spletni strani poroča Večer. V začetkih je Repnik ustvarjal pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka, podpisal pa se je pod več sto slik in risb.

Repnik je bil eden redkih slovenskih samoukov, ki je bil član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Prvič je razstavljal leta 1963 v Celju na razstavi Slovenski samouki. Takrat je že izoblikoval svoj značilni slog. Ustvaril je pretresljivo podobo preprostega človeka z značilnim obraznim tipom, ki proporcionalno obvladuje celotno figuro in skupaj z močno predimenzioniranimi rokami in stopali daje vtis grotesknosti, navaja Koroški biografski leksikon. O Repnikovem življenju in delu je bil leta 1965 posnet film z naslovom Žareče oči.

Leta 2005 so Repniku ob njegovi 70-letnici pripravili razstavo v Galeriji ZDSLU. Ob njej so tedaj zapisali, da je Repnikovo slikarstvo pošteno in neposredno, a hkrati izjemno prepričljivo in sugestivno, na način naive, ki pa pri njem nikakor ni naivna: “Sporoča globoke življenjske resnice, plete zgodbo, epopejo o kmečkem stanu v njegovih številnih različicah in čustvenih stanjih, v širokem emocionalnem razponu in v menjajočih se razpoloženjih, povezanih z vsakodnevnim bitjem in žitjem.”

Dogodki