Search
Close this search box.

Ukrepi prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V ponedeljek se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Vrata bodo lahko odprle tudi trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Še naprej bodo veljali zaščitni ukrepi – nošenje maske in razkuževanje rok.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1521 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev. Padec je še posebej opaziti pri organizatorjih različnih dogodkov, denimo porok. Po drugi strani pa se je povečalo povpraševanje po mojstrih za hišna popravila in čistilnih servisih. Veliko dela imajo tudi prevozniki in špediterji.

LJUBLJANA – Kronični bolniki so v času novega koronavirusa med bolj ogroženimi skupinami prebivalstva in morajo biti na zdravje posebej pozorni. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bolnike s kronično revmatično boleznijo med drugim opozarjajo, naj sami ne prekinjajo ali spreminjajo odmerkov metilprednizolona (Medrol) ali prednizolona, saj to lahko povzroči resne zaplete.

SVET

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto opozoril Kitajsko pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovorna za pandemijo koronavirusne bolezni 19 in je za to vedela. Na novinarski konferenci v Beli hiši je poudaril, da bi lahko bolezen na Kitajskem ustavili, še preden se je zares začela, a je niso. Dodal je, da posledično zdaj trpi cel svet.

MADRID – Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da bodo v Španiji karanteno zaradi pandemije covida-19 podaljšali do 9. maja. Obenem je napovedal, da bodo s 27. aprilom nekoliko omilili omejitve za otroke, da bodo lahko šli ven, poročajo tuje tiskovne agencije.

BEOGRAD – V Srbiji bodo v torek začeli postopoma odpravljati stroge ukrepe, ki so jih uvedli ob pandemiji covida-19, je v soboto zvečer napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kot je pojasnil za televizijo Pink, bodo malo skrajšali policijsko uro, omilili bodo omejitve za starejše od 65 let, nekateri obrtniki in trgovine bodo znova začeli delovati.

LOS ANGELES – Več kot 100 zvezdnikov z vsega sveta je ob pandemiji covida-19 v soboto pripravilo koncert One World: Together at Home. Koncert za spodbujanje solidarnosti z zdravstvenimi delavci je bilo mogoče v živo spremljati na številnih televizijah, družbenih omrežjih in platformah. Več kot osemurni koncert je potekal pod okriljem organizacije Global Citizen in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), pripravili pa so ga v sodelovanju z ameriško pevko Lady Gaga.

ŠPORT

BERLIN – Nogomet v Evropi z nekaterimi minimalnimi izjemami prisilno počiva zaradi pandemije novega koronavirusa. Zveze, vodstva lig in klubi se vse bolj zavzemajo za nadaljevanje tekmovanj, ki pa bodo bržkone v večini držav potekala brez navijačev. Ti zdaj skušajo najti kreativne načine, da vsaj delno poskrbijo za vzdušje na stadionih.

AŠKABAD – V Turkmenistanu so se odločili za nadaljevanje nogometna sezona, tudi z navijači na tribunah, saj je Turkmenistan ena redkih držav, ki doslej še ni zabeležila primera novega koronavirusa. Marca so kljub temu sledili navodilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in tri kroge pred koncem prekinili domače prvenstvo.

Dogodki