Ukrepi: Posvojitev psa v drugi občini ni mogoča, nakup pa

Na Portalu pes moj prijatelj pojasnjujejo, ali je ob trenutno veljavnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dovoljen obisk druge občine z namenom posvojtve psa v zavetišču ali ljubljenčka kupiti pri vzreditelju. Za pojasnila so se obrnili na ministrstvo za notranje zadeve.
animal-welfare-1116203_1920

Za portal Pes moj prijatelj so na ministrstvu potrdili, da v času veljavnosti ukrepa, ki prepoveduje gibanje med občinami, ni mogoče posvajanje živali v zavetiščih, ki se ne nahajajo v matičnih občinah potencialnih posvojiteljev. “V tem primeru ne gre za izjemo, ki bi jo odlok predvideval, zato svetujemo, da se posameznik poskuša z zavetiščem dogovoriti, da še nekaj časa skrbijo za žival,” so za portal Pes moj prijatelj sporočili iz ministrstva za notranje zadeve ter dodali: “Če to ni mogoče in obstaja bojazen, da bi žival zavrgli, pa svetujemo, da to nujnost prehajanja med regijami izkažejo z ustreznimi dokazili (dogovor o posvojitvi živali in odgovor zavetišča, da za žival ne bodo skrbeli ipd.).”

Na uredništvo portala Pes moj prijatelj so se oglasili bralci, ki so od istega ministrstva prejeli odgovor, da lahko med občinami prehajajo v primeru, če želijo psa kupiti pri vzreditelju: “Odlok določa izjeme, za katere ne velja začasna omejitev prehajanja med občinami, in sicer v vašem primeru dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni. V vašem primeru ta točka določa izjemo, vendar vas pri tem opozarjamo, da ta točka določa izjemo le v primeru nakupa mladička. V primeru, da prestopate med občinami z namenom ogleda mladička pa ta izjema ne dovoljuje prehajanja občin,” se glasi povzetek odgovora, ki so ga poslali z ministrstva.

Če poenostavimo: iz Slovenj Gradca boste lahko v Maribor odšli v primeru, če boste pri vzreditelju kupili mladiča, če boste denimo brezdomnega mladiča želeli posvojiti v mariborskem zavetišču, pa tega ne boste smeli storiti.

VIR: Pes moj prijatelj

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.