Ukrajincem na pomoč tudi Slovenjgradčani. Borut Marošek o razmerah ob ukrajinski meji, kjer je pričakal prijateljevo družino

Tudi v Slovenj Gradcu so na pobudo Judo kluba Acroni Slovenj Gradec in Rokometnega kluba Slovenj Gradec 2011 ter ob sodelovanju MO Slovenj Gradec začeli z zbiranjem humanitarne pomoči za prebivalce Ukrajine, ki so se znašli v stiski zaradi vojnih spopadov. Da pa bo zbrana pomoč dostavljena na pravi naslov pa bosta poskrbela predstavnika Judo kluba Slovenj Gradec Ruslan Yankovskyy in Borut Marošek, ki se je včeraj mudil v bližini ukrajinske meje.

Mestna občina Slovenj Gradec, JK Acron Slovenj Gradec in RK Slovenj Gradec 2011 želijo spodbuditi vse vas, da pomagate ženskam in otrokom, ki so nastanjeni v športni dvorani prijateljskega judo kluba iz mesta Užgorod. Vsa zbrana sredstva pa bodo natovorili v kombije in donacijo predali osebno, za kar bosta poskrbela Ruslan Yankovskyy in Borut Marošek, a katerim smo se danes pogovarjali tudi mi.

Kot je za Koroške Novice pojasnil Borut Marošek, se je včeraj iz Slovenj Gradca odpravil proti Ukrajini, kjer je v bližini enega od manjših mejnih prehodov pričakal družino njegovega prijatelja, ki jo je pripeljal v Slovenj Gradec, kjer je zdaj nastanjena pri sorodnikih.

Izbrali so manjši mejni prehod, kjer je bilo manj gneče, približno 50 ljudi. Državno mejo so prečkali peš. Po prihodu na drugo stran pa so jih v begunskem centru, ki je od meje z Ukrajino oddaljen približno 2 kilometra, zelo lepo sprejeli Madžari, ponudili so jim, da jih peljejo z avtobusom nekaj km vstran v vaški kulturni dom, kjer je toplo, na voljo so imeli tople obroke hrane, sadje, čaj, nudili so jim tudi medicinske usluge,” dogajanje oriše Marošek in doda: “Od tam jih z avtobusi vozijo tudi naprej proti Budimpešti. Veliko pa jih ima, kot v našem primeru, nekoga, ki jih pride tja iskat in jih odpelje.”

V času, ko se je v begunskem centru mudil Marošek, je bilo notri približno 20 postelj, saj nekateri nimajo ali pa ne vedo kam, zato ostanejo na tej lokaciji. Zdaj pa bo Marošek pomagal tudi pri zbiranju sredstev za tiste, ki Ukrajine ne želijo zapustiti.

Kot je pojasnil, je mesto Užgorod polno beguncev in jim primanjkuje marsičesa. Nekateri so se iz žarišč umaknili na zahod Ukrajine, vendar je ne želijo zapustiti. Tako so nastanjeni v šolah, športnih dvoranah in telovadnicah. Vse dvorane so polne,” pove Marošek, ki v imenu športnih društev in slovenjgraške občine še enkrat prosi vse, ki imate možnost, da odprite srce in po svojih zmožnostih pomagate ljudem v Ukrajini, ki so se znašli v hudi stiski.

Za humanitarno pomoč Ukrajini zbirajo suho (nepokvarljivo) hrano, hrano za otroke, oblačila, brisače, vzmetnice, prenosne blazine in podloge za jogo, zložljive postelje, termo in toplotne odeje, spalne vreče, odeje, vzglavnike, posteljnino, baterije, sveče, svetilke, sredstva za nego in čiščenje, plenice, higienske vložke, papirnate brisače, alkoholne antiseptike ter univerzalne komplete za prvo pomoč. Na voljo pa bo tudi skrinjica za prispevke, ki bodo predani omenjeni skupnosti.

Pakete lahko dostavite v avlo športne dvorane v Slovenj Gradcu, in sicer do sobote, 5. marca, do 22. ure.

Pri tem naj še omenimo, da si s prispevkom oz. dostavo materiala za pomoč lahko 17. krog lige NLB – RK Slovenj Gradec 2011 : RD Herz Šmartno ogledate brezplačno.  “Naš moto za mir je “𝑩𝒐𝒋𝒆𝒗𝒏𝒊𝒌𝒆 𝒏𝒂 𝒊𝒈𝒓𝒊𝒔̌𝒄̌𝒂, 𝒏𝒆 𝒏𝒂 𝒃𝒐𝒋𝒊𝒔̌𝒄̌𝒂” s čimer želimo prispevati k razmisleku o nesmiselnosti vojne in pomembnosti dialoga,” ob tem sporočajo iz RK Slovenj Gradec 2011. Tudi tokrat bodo za otroke pripravljene brezplačne otroške delavnice, z nami bo Mimi, ekipa Oder Monte Carlo Bar in še kaj, še dodajajo v klubu.