Search
Close this search box.

VIDEO IN FOTO: Udeleženci protestnega shoda na Ravnah jasno izrazili svoje zahteve

Na Ravnah je danes s pričetkom ob 14. uri potekal protestni shod Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI), na katerem so želeli opozoriti na ignoranco večine delodajalcev na Koroškem glede zahtev delavcev oziroma SKEI. Shod je s pevskim vložkom obogatil en izmed najbolj prepoznavnih Korošcev, kantavtor in pevec Milan Kamnik, ki je bil tudi sam dolga leta zaposlen v ravenski železarni.

Zbrano množico je kot prvi nagovoril Boris Štriker, predsednik SKEI SIJ Metal, in dejal, da želijo z današnjim shodom zgolj opozoriti na vse težave in krivice, ki se dogajajo delavcem v kovinarski industriji. V kolikor opozorilo ne bo zaleglo, bodo izvedli še opozorilno stavko in v končnem primeru tudi generalno stavko. Po Štrikerjevih besedah je zadnji takšen shod na Ravnah potekal junija leta 1991, ko so delavci zahtevali dvig minimalnih plač na 1000 takratnih nemških mark, hkrati so zahtevali tudi vzpostavitev razmerja delavskih in direktorskih plač na 1:3. Štriker je povedal, da so razmere na koroškem trgu dela v zadnjem času več kot dobre, kljub temu pa se pojavlja primanjkljaj in odliv delovne sile. Dodal je, da je bila lani v Sloveniji zabeležena rekordna gospodarska rast, prav tako naraščajo prihodki koroških podjetij, vendar se ta pozitivni trend ne prenaša v povečanje plač zaposlenih. Opozoril je na preobremenjenost delavcev, prenizke osnovne plače, zgrešen plačni sistem po katerem novi delavci na istem delovnem mestu zaslužijo enako kot delavci, ki so v podjetju že desetletja. Prav tako je izpostavil problem pomanjkanja infrastrukture za delavce, ki prihajajo z območja držav nekdanje Jugoslavije.

Protestni shod Sindikata SKEI na Ravnah na Koroškem

Prenos v živo iz shoda.

Objavil/a Koroške Novice dne Četrtek, 25. oktober 2018

V nadaljevanju je zbranim v pristnem, domačem jeziku svojo izkušnjo opisal nekdanji delavec, sedaj že upokojeni železar Hari Repotočnik. Dejal je, da ima kot bivši delavec, v Železarni Ravne zaposlen polna štiri desetletja, pokojnino nižjo od praga revščine, medtem ko si vodilni v železarski industriji gradijo mogočne hiše s kamerami in vile na obali. Omenil je domačina Prežihovega Voranca, ki je pred stotimi leti pisal o izkoriščanju delavcev v “gnilem” kapitalizmu, ti časi se po mnenju Repotočnika vračajo med nas.

Franc Vindiš, sindikalni zaupnik SKEI SIJ Ravne Systems je kot tretji opozoril na odliv delovne sile s slovenskega trga na območje Avstrije, kamor delavci odhajajo za boljšimi plačami. Po njegovih besedah so bile plače delavcev ob prehodu bivše Sistemske Tehnike v družbo SIJ Ravne Systems, pod okrilje katere spadata tudi Serpa in družba Noži, znižane za deset odstotkov. Dejal je, da v kolikor njihove zahteve po dvigu plač ne bodo uslišane, bodo primorani iti v tožbo, v kateri pa ne bodo nastopili proti železarni, temveč proti njenim lastnikom.

Lidija Jerkič, predsednica zveze svobodnih sindikatov, je kot krivce za nizke plače in pokojnine označila delavce, ki so po njenem mnenju preveč potrpežljivi in samo čakajo na boljše čase. Nadaljevala je s primerom nekdanje prevaljske železarne, ki je po treh zaporednih letih brez ustvarjanja dobička, zaprla svoja vrata, dejala je, da se lahko podobno zgodi tudi v železarni na Ravnah. Navedla je podatek o plačah v podjetju SIJ, v katerem je zaposlenih 74 ljudi, kjer naj bi bila povprečna plača na zaposlenega blizu 10.000 evrov bruto. Povprečna plača ljudi, ki delajo za SIJ pa naj bi po navedbah Jerkičeve znašala 1400 evrov bruto. Poudarila je, da tako sindikati kot delavci želijo višje in pravičnejše plače.

Kot zadnji je spregovoril Vili Novak, predsednik regijske organizacije SKEI za območje Koroške, kot prvo je omenil pritisk delodajalcev na sindikate, ki jim le ti očitajo populizem. Poudaril je, da vodilni možje zavajajo z izjavami, da delavci nočejo delati ob sobotah in nedeljah. Delavci po njegovih besedah želijo delati, vendar za primerno plačilo. Kotnik se je spraševal tudi, če je Slovenija res druga Švica, kot so bile želje ob osamosvojitvi, ali ni mar druga Švica le za države iz nekdanje Jugoslavije.

Za konec je Novak naštel še zahteve sindikata SKEI, te so:

1. Vzpostavitev socialnega dialoga med predstavniki delodajalcev in delojemalcev
2. Dvig osnovnih plač, kar bi za zaposlene pomenilo višje plače in posledično tudi višje zneske pri odmeri pokojnine
3. Pravične in razumljive plačilne sisteme za zaposlene
4. Večje nadomestilo za pogoje dela
5. Perspektivna delovna mesta za mlade

Dogodki