Učenci OŠ Dobje zmagovalci programa Varno na kolesu, Mislinjčani drugi

V Savinjski in Koroški regiji je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Dobje in tako prejela donacijo v višini 300 €. Drugo najvišje število točk je zbrala OŠ Mislinja, tretje OŠ Polzela, II. OŠ Rogaška Slatina pa je prejela priznanje za večletno sodelovanje v okviru projekta Varno na kolesu. Prvo- in drugo uvrščeni OŠ sta se uvrstili v finalni izbor in se tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2018/19, glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade.

Vseslovenski program Varno na kolesu že sedmo leto opozarja najmlajše udeležence v prometu na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varni in samostojni vključitvi v promet ter uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti. Letos projekt združuje več kot 3.300 učencev iz 90 slovenskih osnovnih šol. Na OŠ Mislinja je bilo v sklopu regionalne prireditve Varno na kolesu povabljenih 555 otrok iz 15 lokalnih osnovnih šol.

Prireditev za Savinjsko in Koroško regijo se je letos odvijala na OŠ Mislinja, kjer so pripravili pester program, po predaji priznanj in nagrad sodelujočim šolarjem ter zahval mentorjem pa so se v šolski telovadnici preizkusili na kolesarskem poligonu, zlagali prometne znake, spoznavali pomen naletne teže ter varnostnega pasu in opravljali druge prometne aktivnosti, ki so jih pripravili predstavniki Agencije za varnost v prometu in lokalne policije. Prireditve so se poleg vseh sodelujočih učencev in učiteljev iz regije udeležili tudi mag. Bojan Borovnik, župan občine Mislinja, in Franc Smagej, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Mislinja.

Po podatkih Generalne policijske uprave so v letu 2018 v Sloveniji zabeležili 1.212 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 8 s smrtnim izidom, 189 s hudo telesno poškodbo, brez poškodb pa je bilo udeleženih 189 kolesarjev.

V Savinjski in Koroški regiji je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Dobje in tako prejela donacijo v višini 300 €. Drugo najvišje število točk je zbrala OŠ Mislinja, tretje OŠ Polzela, II. OŠ Rogaška Slatina pa je prejela priznanje za večletno sodelovanje v okviru projekta Varno na kolesu. Vsi sodelujoči učenci so prejeli privlačne nagrade, učitelji, ki so jih med letom usmerjali in spodbujali pa so prejeli zahvale.

Prvo- in drugo uvrščeni OŠ sta se uvrstili v finalni izbor in se tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2018/19, glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, ki bo 23. maja 2019, v Ljubljani.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Varno na kolesu od leta 2012 skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu in je do danes združil že več kot 20.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol.

»V sklopu programa Varno na kolesu učence spodbujamo k upoštevanju prometnih pravil, hkrati pa tudi uporabi tega trajnostnega prevoznega sredstva – tako z vidika vpliva na okolje kot zdravje posameznika. Učenci so v okviru nalog prepoznavali varne poti in nevarne točke za kolesarje, izboljšave pa predlagali tudi lokalnim oblastem. Prav tako so izdelovali zabavne prometne kvize, se lahko likovno izražali ali aktivno nabirali kilometre na kolesu,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, izpostavlja: »S projektom želimo mlade seznaniti s pomenom prometne varnosti in znanja za življenje. Največja nagrada je zagotovo, ko pridejo vsi ti učenci varno domov. Sodelujoči šolarji nas vsako leto znova navdušujejo z veliko mero ozaveščenosti o potrebni previdnosti v prometu. Seveda pa glavnino dela v okviru projekta opravijo učitelji na šolah, ki učence usmerjajo, poučujejo in spodbujajo njihovo ustvarjalnost.«

Besedilo: Partnerji programa varno na kolesu