Search
Close this search box.

Učenci na otroškem parlamentu v Radljah ob Dravi razpravljali o poklicni prihodnosti (FOTO)

V petek je v Radljah ob Dravi potekal tradicionalni otroški parlament. Izbrana tema za šolsko leto 2019/2020 je »Moja poklicna prihodnost«.

S tem šolskim letom se je pričel že 30. otroški parlament. V Radljah ob Dravi so se tako že tradicionalno sestali učenci osnovnih šol zgornje Dravske doline (Radlje ob Dravi, Brezno, Podvelka, Muta, Vuzenica, Dravograd, Ribnica na Pohorju). Najprej so pripravili delavnico na temo “Šole po svetu”, ki so ga izvedli člani ekološko-kulturnega društva za boljši svet, nato pa je potekala razprava.

Otroški parlamenti je potekal v obliki zasedanja, kjer so razpravljali o zanimivih temah. Beseda je tekla o poklicni prihodnosti, med drugim o tem, kateri dejavniki vplivajo na izbiro za nadaljnje šolanje oziroma poklic, kdo odloča o prihodnosti ter o tem ali je lahko poklicna prihodnost podedovana, kako šola vzbuja spoznavanje lastnih interesov in sposobnosti. Na koncu pa so udeleženci predstavili tudi svojo življensko vizijo – kdo so, kaj si želijo in kje se vidijo v prihodnosti.


OTROŠKI PARLAMENT V RADLJAH OB DRAVI:

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, ki so v pomembni dobi odraščanja želeli javno predstaviti svoja mnenja in spregovoriti o dilemah in vprašanjih, s katerimi se ukvarjajo in s tem pomagali sooblikovati prostor, v katerem se šolajo in živijo. Na tak način pritegnejo pozornost šolskih in lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki so tako dolžne prisluhniti in upoštevati tudi mlade. Organizatorji pa želijo učence spodbuditi k sodelovanju v družbenem življenju in jih izobraziti o človekovih in državljanskih pravicah.

V sodelovanju z Zvezo prijateljev in mladine Slovenije (ZPMS) otroški parlament razpravlja na določeno temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Izbrana tema za šolsko leto 2019/2020 je »Moja poklicna prihodnost«.

Komisijo so sestavljali: Nevenka Štraser, Slavica Pečovnik Urh, Mirjana Popijal in Herman Tomažič.

Na občinskem otroškem parlamentu izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na Nacionalnem otroškem parlamentu. Ta poteka enkrat letno, v Državnem zboru Republike Slovenije. 30. nacionalni otroški parlament bo v ponedeljek, 6. aprila 2020, v Državnem zboru RS.

VIR: ZPMS

Dogodki