TV Slovenija ostaja brez direktorja, med prijavljenimi kandidati tudi koroški režiser dr. Uroš Zavodnik

Na razpis za direktorja Televizije Slovenija, ki se je iztekel 23. julija, so se poleg zdajšnje svetovalke direktorja časopisa Večer Katje Šeruga prijavili še trije kandidati: televizijska voditeljica Miša Molk, odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV-centru Zoran Medved in Uroš Zavodnik, koroški režiser, doktor filmske režije. Doktorski študij je končal v Avstriji, kjer je tudi priznan avtor številnih igranih in dokumentarnih filmov.

Po poročanju MMC RTV je programski svet Radiotelevizije Slovenija včeraj odločal o soglasju k imenovanju Katje Šeruga za direktorico nacionalne televizije. Od 28 prisotnih svetnikov je za Katjo Šeruga glasovalo 12 svetnikov, kar ni dovolj, da bi jo generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc lahko imenoval za direktorico Televizije Slovenija.

Direktorja ali v. d. direktorja TV Slovenija imenuje generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Generalni direktor Igor Kadunc se je med štirimi kandidati odločil za Šerugo, ki je v obdobju 2005–2007 že delala na nacionalni televiziji. Za soglasje k imenovanju pa bi potrebovala podporo absolutne večine v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 svetniških glasov.

Za Katjo Šeruga je glasovalo 12 svetnikov od 28 navzočih. Proti njej je glasovalo 8 svetnikov, 6 pa jih je bilo vzdržanih. Katja Šeruga tako ni dobila potrebne večinske podpore Programskega sveta RTV Slovenija. Televizija Slovenija tako ostaja brez direktorja s polnimi pooblastili. Zaradi zavrnitve imenovanja Šeruge tako Kadunc ostaja še naprej tudi v. d. direktorja Televizije Slovenija. Dejal je, da je bil prepričan o podpori programskega sveta Katji Šeruga, zato nima na zalogi kandidatov, ki bi bili pripravljeni kot v. d. voditi televizijo. Je pa napovedal, da se bo potrudil čim prej najti kandidata.

Kadunc je tudi poudaril, da si je Šeruga pridobila njegovo polno zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bi bila sposobna skupaj s sodelavci izpeljati spremembe, ki jih nacionalna televizija potrebuje. Prav tako meni, da bi se kot direktorica uspešno vključila v zdajšnjo ekipo. Obenem je generalni direktor RTVS opozoril, da ni prav velikega zanimanja za vodilne funkcije na javni radioteleviziji. Pojasnil je, da je poskušal nagovoriti še nekaj posameznikov, ki bi bili po njegovem mnenju primerni za vodenje televizije, a pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Šeruga pa je v svoji predstavitvi poudarila, da televizija zagotovo potrebuje posodobitev. Zavzela se je za televizijo, ki bo moderna in sveža ter se ji bo s svojo gibkostjo uspelo pravočasno prilagoditi novostim v medijskem svetu. Pojasnila je, da je nacionalna televizija kljub svoji kompleksnosti sposobna narediti korake naprej. Prav tako se je Šeruga zavzela za pregled in prevetritev delovnih procesov. Meni, da bi pregled pokazal, da televiziji primanjkuje nekaterih kadrov. Po njeni oceni ima televizijska hiša veliko znanja in izkušenj, ki pa jih bo treba povezati na učinkovitejši način.

Poleg tega je Šeruga poudarila potrebo po odprti in pluralni televiziji. Strinjala se je, da nacionalna televizija potrebuje več lastne produkcije, pri tem pa po njenih besedah ne sme zanemariti gledljivosti oddaj. Televizija bo po njenih besedah morala v prihodnje nagovoriti javnosti, ki jih do zdaj ni uspela – npr. mlade. Svetniki so v razpravi različno ocenili predstavitev Šeruge. Nekateri so zagovarjali, da bi moral Kadunc za vodenje televizije predlagati nekoga “iz hiše”, spet drugi so opozorili, da “hišnim biserom” vse do zdaj ni uspelo izvesti potrebnih sprememb. Iz svetniških razprav ni bilo mogoče predvideti izida glasovanja, še poroča MMC.

FOTO: RTVSLO.si