Search
Close this search box.

Tušak: Zmoremo zajeziti širjenje virusa, ker smo se naučili zmagovati

Športni psiholog Matej Tušak je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejal, da si je treba za vsako zmago postaviti skupni cilj, kar je za Slovenke in Slovence trenutno zajezitev širjenja novega koronavirusa. “To zmoremo, ker smo potrpežljivi in vztrajni in ker smo se naučili zmagovati,” je prepričan.

Občutek samoučinkovitosti, ki je lastnost zmagovalcev, pa nastane na osnovi velikih vzornikov, je Tušak z ljubljanske fakultete za šport poudaril na današnji novinarski konferenci.

“Bodimo solidarni, spoštljivi in pogumni. Spomnimo se na lepe trenutke, ki pridejo, ko bo virus obvladan. To pa bo lažje doseči, če bomo vsi delali za cilj, s katerim se identificiramo,” je pozval. “Ostanimo še naprej zmagovalci, po čemer nas poznajo v svetu,” je povabil.

Na novinarsko vprašanje, kako v tem času ohranjati mirno kri, je odgovoril, da nekateri ljudje res vedno razmišljajo negativno. Toda skušajmo jih nagovoriti, da se ukvarjajo s stvarmi, ki so konstruktivne, da si pomagajo s tehnikami sproščanja in da se v dovoljenih okvirih gibajo, je svetoval. Psihologi pa se bodo po njegovih zagotovilih potrudili, da bodo posredovali nadaljnja navodila prebivalcem, kako sproščati napetosti. “Ostanimo pa spoštljivi. Naš način vedenja namreč vpliva tudi na druge,” je izpostavil.

Ljudje v samoizolaciji se po njegovih besedah čutijo ogrožene, poveča se anksioznost, začnejo pa tudi iskati krivce v zunanjem svetu in ne rešitev. Preveč časa porabijo za nekonstruktivne stvari. Tisti, ki so v karanteni, pa jo po njegovem pojasnilu doživljajo celo kot zapor. Bolj anksiozni zato doživljajo še večjo stisko. Pomembno je razmišljati pozitivno, kar bo vsem pomagalo, da pridemo spet v ustaljene tirnice, je povabil.

Čas uporabimo za to, da skrbimo za svoje zdravje, pa naj bo to v naravi, kolikor se da, in tudi doma. Ohranjanje kondicije pri tem zelo pomaga, je poudaril.

V tem času je po njegovih besedah za vse, tudi za delodajalce, pomembno, da so sposobni za odprt pogovor in zrelo komunikacijo. Le tako bo po njegovem mnenju mogoče najti ustrezne rešitve ob obstoječih možnostih.

Dogodki