Search
Close this search box.

Turški lastnik začasno ustavil naložbo v tovarno ivernih plošč

Podjetje v turški lasti Yildiz Entegre Adria, ki je v začetku leta 2018 postalo lastnik propadle tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu in napovedovalo za 45 milijonov evrov vlaganj, je naložbo v tovarno na Koroškem zaradi posledic epidemije covida-19 začasno ustavilo. O tem je tudi obvestilo gospodarsko ministrstvo, kjer naložbo še naprej podpirajo.

Turški kupci so za tovarno, ki je bila na prodaj v okviru stečajnega postopka Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh, plačali 7,5 milijona evrov. Še pred nakupom tovarne pa so septembra 2017 od finančne družbe Heta za dva milijona evrov kupili tudi osrednji stroj tovarne, 200 metrov dolgo kontinuirano stiskalnico.

Po nakupu so tovarno začeli obnavljati in sredi leta 2018 napovedovali skupno za 45 milijonov evrov vlaganj. Zagon proizvodnje so ob nakupu tovarne napovedovali za spomladi 2019, a se to ni zgodilo. So pa v času priprav na zagon proizvodnje zaposlili 33 delavcev, ki so po poročanju časnika Delo, ki je ta teden prvi poročal o ustavitvi vlaganj, trenutno na čakanju.

Kot so v podjetju pojasnili za STA, so najprej zaradi zdravstvenih negotovosti, ki jim sledijo tudi gospodarske negotovosti zaradi pandemije covida-19, bili kot podjetje primorani zaradi krčenja v svojem sektorju, pa tudi v vseh drugih, naložbo, ki so jo doslej imeli na čakanju, dati v fazo mirovanja. Ob tem pa so v družbi napovedali, da bodo z začeto naložbo “zagotovo v bližnji prihodnosti nadaljevali”.

Medtem naložbo v proizvodno linijo za iverne plošče še naprej podpirajo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer jih je obvestilo turških lastnikov tovarne o ustavitvi in prestavitvi začetka izvedbe investicije presenetila. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, so namreč naložbo po interventnem zakonu za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19 uvrstili med strateške naložbe.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da so investitorju že aprila lani izdali potrdilo o izpolnjevanju pogojev in meril na podlagi zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij. Na osnovi izdanega potrdila bi tako lahko dela na projektu začeli že takrat.

Maja letos je nato ministrstvo zaradi priprave vladnega gradiva za dodelitev finančne spodbude ter uvrstitve projekta v načrt razvojnih programov turškega investitorja pozval k dopolnitvi finančne konstrukcije in terminskega plana.

Na ministrstvu so si, kot navajajo, poleg podpore projektu, ki so jo izkazali, prizadevali tudi za sklenitev dolgoročne pogodbe za oskrbo z lesno surovino. Sicer pa z vidika ministrstva vloga za dodelitev spodbude za naložbo v tovarno ivernih plošč ostaja v postopku obravnave. “Investicijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo še vedno podpiramo in želimo, da se nadaljuje,” so še navedli na ministrstvu.

V Sloveniji ustanovljena družba Yildiz Entegre Adria je del turške družbe Yildiz Entegre, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz lesa in dnevno v svojih sedmih proizvodnih obratih v Turčiji, Romuniji in ZDA proizvede 10.500 kubičnih metrov različnih plošč.

Yildiz Entegre je del koncerna Yildizlar Yatirim Holding, ki se v Turčiji ukvarja z naložbami v različna področja, kot so lesni izdelki, gnojila, jeklo, pomorski promet, upravljanje pristanišč in gradbeništvo.

Dogodki

Podjetje v turški lasti Yildiz Entegre Adria, ki je v začetku leta 2018 postalo lastnik propadle tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu in napovedovalo za 45 milijonov evrov vlaganj, je naložbo v tovarno na Koroškem zaradi posledic epidemije covida-19 začasno ustavilo. O tem je tudi obvestilo gospodarsko ministrstvo, kjer naložbo še naprej podpirajo.