Turistično društvo Mislinja osvojilo 2. mesto v kuhanju bučnega golaža v Središču ob Dravi (FOTO)

V Središču ob Dravi je v soboto potekal tradicionalni 20. praznik buč. Posebnost letošnjega jubilejnega dogodka je bila bučna rulada velikanka. V dolžino je merila 20 metrov in so jo pekli v kar 40 pekačih, nato pa razrezali in brezplačno razdelili med obiskovalce dogodka. Praznik je namenjen tudi predstavitvi kulturne dediščine kraja.

Kot je za tradicionalni dogodek značilno, je tudi letos potekalo tekmovanje v kuhanju bučnega golaža, na katerem se je pomerilo deset prijavljenih ekip, ki so morale za ocenjevanje skuhati pet litrov te žlahtne jedi.

Med njimi je bila tudi ekipa iz Turističnega društva Mislinja, ki letos zasedla odlično 2. mesto. Leta 2019 pa so bili zmagovalci v kuhanju bučnega golaža. Kot se za takšno prireditev spodobi, so na stojnicah predstavili tudi Občino Mislinja.

Obiskovalci so lahko okusili jedi Brine Robnik Kobal, ki je sodelovala na letošnjem tekmovanju Masterchef. Pripravila je pravo gurmansko pojedino, obiskovalci so med drugim lahko poskusili burgerje, ki bodo imeli prav posebno sestavino – prazniku primerno seveda buče.

Na prireditvi so poskrbeli tudi za predstavitev kulturne dediščine kraja. Med drugim je potekala razstava srediških literatov in ljudskih grbov, s čimer so hkrati proslavili 10-letnico delovanja kulturno-umetniškega društva Prasila, glasbeni del dogodka pa je obogatil prleški kantavtor Tadej Vesenjak, ki prepeva izključno v prleški govorici. Poskrbeli so tudi za najmlajše, saj je v času dogodka potekala likovna ustvarjalnica za otroke.

Kot poudarjajo organizatorji, je praznik buč bogat kulinarično kulturni prispevek lokalnemu okolju v zadnjih dveh desetletjih. Obiskovalci na njem spoznavajo mnoge, predvsem mlajšim generacijam neznane jedi, ki jih na praznik buč prinesejo kmečke žene, ob tem pa lahko vsako leto spremljajo prikaz trebljenja buč, tako kot so to počeli nekoč.

Štajersko-prekmursko bučno olje je eden izmed proizvodov, ki je zaščiten na ravni Evropske unije, saj nosi zaščiteno geografsko označbo. Gre za jedilno nerafinirano rastlinsko olje, ki ga proizvajajo s stiskanjem praženih bučnih semen ter je s svojim značilnim aromatičnim vonjem in okusom nepogrešljivo v kulinariki. Ima specifične barve, vse od temno zelene do rdečkastih odtenkov.

Pristno štajersko prekmursko bučno olje se lahko uporablja pri pripravi skoraj vseh jedi, tako za mariniranje, pripravo omak, prelive testenin, rižote, hladne mesne jedi, juhe in sladice, pa tudi za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled, prelit z bučnim oljem. Na Štajerskem in v Prekmurju bučno olje tradicionalno predelujejo že od 18. stoletja.

Vir: STA in Turistično društvo Mislinja

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki