Search
Close this search box.

Turistični obisk Koroške se povečuje

Turistični obisk Koroške se povečuje, kažejo prvi statistični podatki, ki pa še niso dokončni. Po teh so turisti lani na območju občine Slovenj Gradec ustvarili 13 odstotkov več nočitev kot leto prej, Koroška pa je v 11 mesecih lani naštela sedemodstotno rast števila nočitev. V tem obdobju se jih je nabralo za skoraj 120.000.

Delni mesečni podatki, ki pa ne vključujejo zmogljivosti z manj kot desetimi posteljami, kažejo, da so turisti lani na območju slovenjgraške občine ustvarili več kot 35.000 nočitev, kar je 13 odstotkov več kot leto prej, pri tem pa so nekaj več nočitev kot domači ustvarili tuji turisti. “Gostje so pri nas bivali povprečno tri dni in pol, kar je približno enako kot leto poprej,” je za STA pojasnila v. d. direktorice slovenjgraškega zavoda Spotur Marija Lah.

Podatki državnega statističnega urada za Koroško, ki še niso dokončni, kažejo, da so turisti lani v 11 mesecih na Koroškem ustvarili skoraj 120.000 nočitev, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2018. Največ nočitev beležita občini Slovenj Gradec in Mislinja, na območju slednje je največ namestitvenih zmogljivosti v smučarskem središču Kope.

“Opažamo, da turistični obisk Koroške regije narašča, tudi povpraševanje je večje. S skupnimi promocijskimi aktivnostmi v okviru Regionalne destinacijske organizacije povečujemo prepoznavnost Koroške kot destinacije za pohodništvo in kolesarjenje, z močnimi vsebinami tudi na področju kulturnega turizma,” je poudarila Lahova.

Po pričakovanjih se bo turistični obisk Koroške tudi letos krepil, saj v regiji načrtujejo več pomembnih dogodkov in praznovanj okroglih obletnic. Čez vse leto se bodo v Slovenj Gradcu vrstili dogodki ob 160-letnici rojstva skladatelja Huga Wolfa. Največja prireditev v spomladanskem delu bo 30. maja, ko bo v mestnem jedru Slovenj Gradca koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Junija tam pripravljajo tradicionalni Srednjeveški preludij, sledil bo Slovenjgraški poletni festival.

Na Koroškem se bodo letos spomnili tudi 70. obletnice smrti pisatelja Prežihovega Voranca (18. februar), v Mežiški dolini praznujejo 400-letnico jeklarstva, oktobra bo minilo 100 let od koroškega plebiscita.

Glavni motivi turistov za obisk Koroške so pohodništvo, kolesarjenje in smučanje, pa tudi oddih na turističnih kmetijah. Turisti tako v regiji obiskujejo smučišče na Kopah, kjer zadnja leta krepijo tudi programe poletnega oddiha v naravi, priljubljeni so obiski Uršlje gore, Pece, Raduhe, Pohorja in drugih pohodniških točk.

Regijo obiskuje vse več kolesarjev tako na gorskokolesarskih progah kot na nastajajoči Dravski kolesarski poti. Ljubitelje narave privablja tudi Geopark Karavanke in v tem sklopu muzejski rudnik Podzemlje Pece. Prav tako je v poletnem času aktualno splavarjenje na reki Dravi ali oddih ob naravnem kopališču v Radljah ob Dravi.

Dogodki