Turistični boni za vse, tudi upokojence in mladoletne

Vlada je sprejela predlog tretjega protikoronskega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa, ki prinaša začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic na področju dela, javnih financ, gospodarstva in kmetijstva. Predlog med drugim predvideva turistične bone za vse prebivalce Slovenije, tudi mladoletne.

Shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa naj bi bila namenjena tistim delodajalcem, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije, ki naj bi jih bilo mogoče koristiti največ pet mesecev, pa bi se gibale med 112,13 evra in 448,52 evra.

Vrednost tega ukrepa naj bi bila po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja od 500 milijonov evrov do ene milijarde evrov. Delodajalci si ob tem želijo ohranitev sheme subvencioniranja čakanja na delo, ki se z majem izteče.

Nastanitvenim obratom namerava vlada pomagati tudi z izdajo turističnih bonov vsem polnoletnim državljanom v višini 200 evrov za polnoletne prebivalce in 50 evrov za mladoletne, ki jih bo mogoče koristiti do konca leta. Iz državnega proračuna se bo za to namenilo 200 milijonov evrov.

Tretji protikoronski zakon bo poleg tega prinesel tudi pomoč avtobusnim prevoznikom in žičničarjem, dodatni ukrepi so predvideni tudi za kmete. Za pokrivanje izgub v zdravstvu, ki so nastale ob epidemiji novega koronavirusa, pa naj bi zagotovil 110 milijonov evrov.

Poleg tega vlada s predlogi zagotavlja sredstva za vse pripadnike Civilne zaščite in prostovoljce, med drugim gasilce, ki so pomagali pri boju z epidemijo.

Vse v torek pripravljene ukrepe bodo danes na Brdu pri Kranju najprej predstavili koalicijskim poslancem, za tem pa jih bo vlada potrjevala na dopisni seji. Za 14. uro pa je predvidena novinarska konferenca.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije