Search
Close this search box.

Turistične agencije bodo kmalu pripravljene varno sprejemati stranke

Turistične agencije bodo s 1. junijem, ko naj bi zaenkrat še neuradno lahko znova odprle vrata, pripravljene ustrezno varno poslovati, sprejemati goste in opravljati svoje delo, je zatrdil generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Ponudba bo odvisna od tega, kam bo v tistem trenutku sploh mogoče varno potovati.

Mrvaljević je za STA zatrdil, da bodo agencije s 1. junijem pripravljene na delovanje v skladu z novimi varnostnimi standardi. Ti so trenutno še v pripravi in usklajevanju, vendar bodo zagotovo v veljavi do datuma odprtja, je dejal.

Ponudba bo odvisna od tega, kam bodo v tistem času Slovenci lahko potovali varno in s čim manj zapleti, je dodal generalni sekretar združenja. Slednje pa je stvar tako Slovenije kot ciljne države potovanja. “Ker se situacija spreminja dnevno, je težko odgovoriti natančno, vsekakor pa pričakujemo, da bomo razen Slovenije ponujali še Hrvaško, Grčijo, morda Egipt, Turčijo in še kakšno državo, ki bo ocenjena kot varna,” je dodal.

V turističnih agencijah sicer letos pričakujejo med 60- in 70-odstotni upad prihodkov, čeprav Mrvaljević poudarja, da je natančno številko zaenkrat še težko oceniti. “Turistične agencije bodo krizo seveda preživele; nekaj zahvaljujoč pravočasnim vladnim ukrepom ter seveda s ponovnim zagonom gospodarske aktivnosti. Poskušali bomo obdržati čim več naših zaposlenih, saj verjamemo, da se bo obseg dela lahko približal lanskemu v času 18 mesecev od normalizacije,” je dodal sogovornik.

Vlada in gospodarsko ministrstvo sta po ocenah združenja turističnih agencij na krizo reagirala tako hitro, kot je bilo mogoče, in z ukrepi, ki so možni. “Seveda niso idealni, vendar v primerjavi s sosednjimi državami ne zaostajamo,” je prepričan Mrvaljević. “V izrednih časih ne želimo biti kritiki. Verjamemo, da bodo morebitne pomanjkljivosti še odpravljene,” je še dodal.

Tudi turistične agencije so morale sredi marca, tako kot ostali turistični delavci, prekiniti ponujanje storitev strankam. Hkrati pa so se soočile z goro odpovedanih potovanj zaradi zaprtih meja in skrbi strank za svojo varnost oz. zdravje. Vlada jim je med drugim na pomoč priskočila z rešitvijo, da lahko strankam v primeru odpovedi namesto denarja ponudijo vrednotnico za koriščenje v prihodnjih 24 mesecih.

Ta teden so po spletu zaokrožili predlagani datumi za odpiranje posameznih turističnih obratov in dejavnosti. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sicer v četrtek poudaril, da je za to, ali bodo datumi zares držali ali ne, še prezgodaj. “To so okvirni datumi, treba jih še preučiti, zato so nekateri bolj verjetni, drugi manj,” je dejal.

V skladu s predlogom, ki se je znašel v javnosti, naj bi 12. maja odprli manjše nastanitvene obrate z do 30 gosti, restavracije in gostinske lokale, kampe in turizem z avtodomi, prevoze, naravne parke, rekreativne in adrenalinske naprave ter žičnice. 1. junija bi sledilo poslovanje turističnih agencij, hoteli nad 30 sob, hoteli za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri dobrega počutja ter bazeni in vodne aktivnosti. S 1. julijem bi lahko znova stekla poslovna srečanja in poslovni dogodki, delovati bi lahko začele igralnice, do prihodnjega leta pa naj bi čakali večji dogodki, festivali in prireditve.

Pogoj za ponovni zagon turistične dejavnosti je sicer postavitev varnostnih oz. higienskih standardov delovanja v času po epidemiji. Usklajevanja predstavnikov zdravstvene stroke, turističnega gospodarstva in vlade potekajo te dni, po neuradnih podatkih pa še ni bil dosežen dogovor, ki bi zadovoljil vse strani.