Search
Close this search box.

Tudi v koroških osnovnih šolah potrjene okužbe in odrejene karantene

V skladu z odločitvijo vlade je v ponedeljek pouk v koroških šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov. Še pred tem je potekalo tudi redno obvezno testiranje zaposlenih. Preverili smo, kakšno je stanje glede okužb in karanten na osnovnih šolah v naši regiji, ali se pri organizaciji pouka pojavljajo kakšne težave ter kako je z zračenjem prostorov.

Kar nekaj zaskrbljenih staršev je nas pred začetkom pouka opozorilo, da so učenci dobili domov navodila, da naj imajo s seboj pri pouku topla oblačila, saj bodo razrede redno zračili. Starše pa skrbi, da se njihovi otroci zaradi tega ne bodo prehladili. Koroški ravnatelji sicer zatrjujejo, da ni potrebe za skrb. Starši so nas opozorili tudi na težave pri izvajanju obveznih izbirnih predmetov, predvsem pri otrocih vozačih, da se jim, kot navajajo, pouk preko Zooma pred odhodom v šolo, časovno ne izide. Ampak ravnatelji večine šol teh težav glede na njihove odgovore niso zaznali.

Prva OŠ Slovenj Gradec

V tem tednu se je na Prvi OŠ testiralo 61 zaposlenih, noben test ni bil pozitiven. Nobeden od zaposlenih ali učencev nima potrjenega Covida-19, v karanteni je ta teden en učitelj, je v ponedeljek za Koroške Novice sporočila ravnateljica Lidija Konečnik Mravljak.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so pri enem od učencev potrdili okužbo s koronavirusom, in sicer v četrtek, 25. 2., zanj je odrejena karantena do 7. 3. 2021, še kažejo podatki sledilnika.

Organizacija pouka je bila zahtevna, vendar nam jo je uspelo speljati brez posebnih težav. Obvezne in neobvezne izbirne predmete bomo izvajali na daljavo, del teh pa tudi v šoli, kjer lahko zagotovimo, da so skupaj samo učenci enega oddelka. Poskrbeli smo, da se tudi učenci vozači lahko udeležujejo obveznih in neobveznih izbirnih predmetov in ni prekrivanja s prevozi, je organizacijo dela na šoli pojasnila ravnateljica.

Učilnice redno zračimo, vendar se zrak ne ohladi toliko, da bi učence zeblo med poukom ali da bi se prehladili, je še dodala.

OŠ Mežica

V mežiški osnovni šoli se je v ponedeljek testiralo 39 zaposlenih. Rezultati so bili pri vseh negativni. Med zaposlenimi tako trenutno ne beležimo okužbe s Covid-19, v karanteni je trenutno samo en učenec, od zaposlenih pa nihče,” je po testiranju sporočila pomočnica ravnatelja Barbara Prevorčič, ki je še navedla, da v ponedeljek prav tako niso beležili okužb med učenci.

Kot kažejo najnovejši podatki Sledilnika za covid-19, pa je na šoli trenutno v karanteni 7. razred, 24 oseb. Navedeno je, da je bila potrjena okužba pri učencu oziroma več učencih. Pouk zanje poteka na daljavo. Iz podatkov sledilnika je še razvidno, da je bil v ponedeljek zabeležen sum na okužbo pri enem od učencev.

Glede izvajanja pouka je pomočnica ravnatelja pojasnila, da težav s samo organizacijo pouka nimajo.Zelo dobro smo organizirali izvajanje izbirnih predmetov. Učenci ostajajo v matičnih oddelkih, v t.i. mehurčkih in imajo pouk pri izbirnem predmetu en teden v živo, en teden pa na daljavo, tako da se ne mešajo z vzporednim oddelkom.”

“Prvi dan po vrnitvi vseh učencev v šole ugotavljamo, da so učenci povratek zelo dobro in pozitivno sprejeli in se iskreno veselili srečanja s sošolci in sošolkami in prav tako z učitelji,” je v ponedeljkovem sporočilu zapisala Barbara Prevorčič.

OŠ Radlje ob Dravi

“V tem tednu smo testirali 99 zaposlenih, 1 test je bil pozitiven. Trenutno je odsotna samo ena zaposlena, čaka na rezultat PCR testa. O odsotnih učencih zaradi potrjene okužbe nimamo podatka. V karanteni je en učenec (prihod iz tujine),” je v ponedeljek dopoldne sporočil ravnatelj Damjan Osrajnik.

“Večjih težav pri izvajanju pouka ni, velik del takšnega načina dela smo že preizkusili. Kar se tiče izvajanja izbirnih predmetov, bodo izvedeni na daljavo, seveda pa se v šoli zavedamo, da ti ne morejo biti izvedeni takoj po pouku,” je pojasnil ravnatelj.

“Zračenje prostorov je eden izmed učinkovitih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa in ga izvajamo. Starše smo obvestili, da naj imajo učenci dodatna oblačila in tako upamo, da v učilnicah ne bo prehladno. V času od 26. januarja do 12. februarja, smo tako ravnali tudi pri učencih od 1. do 3. razreda in prehladov k sreči nismo zaznali. Imamo pa morda v tem tednu nekaj sreče, saj zima ne skopari s toplimi in sočnimi dnevi,” je še navedel Osrajnik.

Glede na petkove podatke Sledilnika za covid-19 na šoli v Radljah ob Dravi ni bilo potrjenih okužb, sum na okužbo pa so v torek zabeležili pri dveh učencih.

OŠ Vuzenica

“V petek, 19. 2. 2020, se je testiralo 50 delavcev, danes pa še 3, imeli smo 1 pozitiven test. 2 delavca sta odsotna zaradi potrjene okužbe, učenci so vsi prisotni,” je v ponedeljek sporočila ravnateljica Mojca Hrastelj Brelih. Po njenih podatkih je bil v karanteni do srede 1 delavec.

Glede na petkove podatke Sledilnika za covid-19 je do 28. 2. zaradi potrjene okužbe odsoten en zaposlen.

“Pri organizaciji smo imeli največ težav pri oddelkih podaljšanega bivanja in pri časovni razporeditvi kosila, saj morajo učenci biti v mehurčkih in je v jedilnici lahko samo en oddelek učencev, zato smo kosilo razporedili med jedilnico in matične učilnice. Težave glede kosila pri posameznih učencih vozačih rešujemo individualno. Izbirne predmete izvajamo v šoli, v primeru športa, kjer so učenci iz različnih oddelkov, bomo deloma izvajali predmete na daljavo, deloma pa strnjeno dve ali tri ure skupaj po rednem pouku, da bodo učenci v naravi in ne v telovadnici,” je pojasnila ravnateljica.

Učenci imajo pri sebi na svojem mestu vrhnja oblačila (bunde), da se lahko oblečejo v času zračenja.

OŠ Franja Goloba Prevalje

Ravnateljica Andreja Tinta je v ponedeljek zjutraj sporočila, da se je testiralo 138 oseb, 13 osebam pa se ni bilo potrebno testirati. 1 oseba je bila pozitivna in so jo napotili na PCR test, kot je pojasnila ravnateljica, je bila omenjena oseba sicer asimptomatska.

Podatki Sledilnika za Covid-19 kažejo, da je bil v ponedeljek pri eni zaposleni osebi potrjen sum na okužbo.

“Za učence nimamo podatka, da bi bili odsotni zaradi covida. Zaenkrat nimamo nobene karantene. Testiranje smo izvedli ob 6.00 in smo končali do pouka, zaradi tega težav z organizacijo pouka nismo imeli. Zaradi zračenja večjih težav ne bi smelo biti, prav tako ne s prevozi in varstvom učencev,” je še navedla ravnateljica.

OŠ Neznanih talcev Dravograd

“Delo na OŠ Neznanih talcev Dravograd poteka v skladu s priporočili NIJZ in navodili MIZŠ. Vsi zaposleni, ki so morali testiranje opraviti, so to tudi storili, potrjenih okužb ni,” pa je v ponedeljek sporočila ravnateljica Danijela Ledinek.

“Izvajanje izbirnih predmetov poteka glede na navodila MIZŠ in ZRSŠ in so organizacijsko izpeljana tako, da ne motijo prihodov učencev v šolo. Zračenje je predpogoj, da zagotavljamo čim manjšo širjenje virusa. Zato se nam zdi smotrno, da poskrbimo za zračenje mehurčkov, da starši zagotovijo otrokom topla oblačila, kot da se nam pripeti in zaradi premalo zračenja in s tem večje možnosti širjenja virusa, zapremo kakšen oddelek,” je delo na šoli in zračenje prostorov opisala ravnateljica.

Glede na včerajšnje podatke Sledilnika za covid-19 na šoli nimajo predpisanih karanten in potrjenih okužb.

OŠ Koroški jeklarji

Testirali so se vsi zaposleni (razen tistih, ki jim ni potrebno, ker so bolezen že preboleli oz. so bili že pred tem pozitivni). Vsi testi so bili do sedaj negativni. Trenutno ni odsotnih zaradi Covid-a, je na naše poizvedovanje v ponedeljek odgovoril ravnatelj Aljaž Banko.

Prav tako nimamo podatka, da bi bil ta trenutek okužen kakšen učenec, je v ponedeljek navedel Banko. Na celi šoli je odsotnih 8 otrok zaradi okužbe v družini (otroci so preventivno doma v karanteni – datumi karanten so različni – najkasneje se vračajo v začetku marca).

Podatki Sledilnika za covid-19 pa kažejo, da je od včeraj (26. 2. 2021) do 4. marca v karanteni 8. razred, 19 oseb. Kot navajajo na spletni strani sledilnika gre za potrjeno okužbo pri enem oziroma več učencih.

“Zavedamo se težav pri izvajanju izbirnih predmetov na daljavo, zato bomo naredili vse, da se z upoštevanjem priporočil izvajajo v šoli (rotacija otrok po oddelkih, razdalja med učenci v razredih, uporaba mask, umivanje rok …). Izjemoma se bodo nekatere ure izvajale na daljavo z upoštevanjem urnika vozačev. Dejansko bomo ta sistem še sproti prilagajali potrebam, ampak predvsem bomo gledali na korist otrok,” je dejal ravnatelj.

“Kar se tiče zračenja prostorov se držimo priporočil zračenja (to ne pomeni, da imamo ves čas delno odprta okna). Učitelji so dobili navodilo, da nekajkrat v dnevu odprejo okna na stežaj, da se zrak zamenja (za nekaj minut) in potem zaprejo. So pa prav v tem tednu temperature bistveno višje in ni bojazni za prehlad zaradi zračenja,” je pojasnil Banko.

OŠ Brezno-Podvelka

Na OŠ Brezno-Podvelka je bilo ta teden testiranih 46 zaposlenih, vsi testi so bili negativni, je v sredo za naš medij sporočil ravnatelj Leo Čelofiga, ki je še pojasnil, da so imeli v sredo (24. 2. 2021) v karanteni eno zaposleno osebo, in sicer zaradi okužbe partnerja in enega učenca zaradi okužbe starša.

Tudi včerajšnji podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da so pri enem učencu in enem zaposlenem zabeležili sum na okužbo.

Izbirne predmete, ki se izvajajo na daljavo kombinirajo:

  • če je skupina učencev pri izbirnem predmetu sestavljena iz več razredov ima en teden učitelj v živo pouk samo s skupino enega razreda, ostali po 15. uri pouk na daljavo, naslednji teden se razredi menjajo.
  • Nekatere izbirne predmete izvajajo v šoli, takrat imajo vsi učenci in učiteljica v večjem prostoru maske.

Učilnica se prezrači med odmorom, ko lahko gredo učenci na hodnik, je še dodal ravnatelj.

Na tej povezavi TUKAJ lahko preverite, koliko okužb so zabeležili v posamezni šoli.

Objavljeni so podatki za tiste šole, od koder so nam poslali odgovore na naše poizvedovanje.

Dogodki

V skladu z odločitvijo vlade je v ponedeljek pouk v koroških šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov. Še pred tem je potekalo tudi redno obvezno testiranje zaposlenih. Preverili smo, kakšno je stanje glede okužb in karanten na osnovnih šolah v naši regiji, ali se pri organizaciji pouka pojavljajo kakšne težave ter kako je z zračenjem prostorov.