Tudi v Avstriji prvi sum na opičje koze. Odločitev o tem, ali bodo morali okuženi v karanteno, še ni

V Avstriji na Dunaju je bil ponoči zaradi suma na bolezen opičjih koz hospitaliziran nek 35-letnik, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu. Dokončna diagnoza naj bi bila po napovedih znana najkasneje v ponedeljek zjutraj, a moški kaže tipične simptome, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu.
cold-3861935_1920

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo.

Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v začetku tedna začele s sledenjem vseh stikov okuženih.

Odločitve o tem, ali bo opičje koze po novem treba obvezno prijaviti ter ali bodo morali okuženi v karanteno, medtem še ni, je pa v rokah WHO in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah.

Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe.

Kot navedbe vodje britanske agencije za varnost UKHSA Susan Hopkins navaja nemška tiskovna agencija dpa, zdaj na dnevni bazi beležijo lokalne prenose, ki niso povezane s potovanji v zahodno Afriko, kjer je bolezen opičjih koz endemična.

Potrdila je še, da so večino primerov potrdili v mestih ter pri moških, ki so homo- ali biseksualci. Tveganje za splošno populacijo sicer po njenih besedah še naprej ostaja “izjemno nizko”.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.