Search
Close this search box.

Tudi na 30. prireditvi Gradovi kralja Matjaža snežne in ledene skulpture

Čeprav zaradi epidemije v Črni na Koroškem letos drugo leto zapored ne bodo organizirali takšne prireditve Gradovi kralja Matjaža kot običajno, bodo tam konec januarja vseeno nastale ledene in snežne skulpture, potekal bo tudi nočni slalom. Na elektronski naslov turistične pisarne pa do 29. januarja sprejemajo fotografije skulptur od vsepovsod.

V začetku januarja je Občina Črna na Koroškem, ki organizira letos že 30. Gradove kralja Matjaža, objavila povabilo k ustvarjanju snežnih in drugi gradov na temo kralja Matjaža, fotografije s podatki pa do 29. januarja sprejemajo na naslov tic@crna.si.

“Domišljije ne omejujemo,” je na današnji novinarski konferenci poudarila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in dodala, da so že prejeli nekaj fotografij. Najboljše stvaritve bodo 24. februarja, ko goduje Matija, ki pregovorno “led razbija”, tudi nagradili. Med drugim so se jim nedavno oglasili tudi iz pobratenega kitajskega mesta Harbin, ki je po vsem svetu znano po svojem festivalu ledenih skulptur, je povedala županja.

Da bi jubilejno dogajanje vsaj nekoliko približali tradicionalnemu, v Črni, kjer imajo te dni pravo zimsko vzdušje, vseeno načrtujejo nekaj dogajanja 28. in 29. januarja, ki ga bodo izvedli ob upoštevanju veljavnih epidemioloških ukrepov.

Tako so na Matavževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona že naredili velik kup umetnega snega, na gradnjo snežnih skulptur v soboto, 29. januarja, pa povabili tiste, ki so se vse od začetka največkrat udeležili te prireditve. Med drugimi so to tudi člani ekipe iz Male Nedelje, ki so v izvidnico v Črno prišli že danes.

Konec januarja v Črni pričakujejo tudi znanega ustvarjalca ledenih skulptur Mira Rismonda z ekipo. Skupaj bodo po napovedih ustvarili 10 ledenih skulptur, od tega jih bo večji del na Matavževih travnikih, ledeni prestol bo obiskovalce pričakal v središču kraja, tobogan pa na smučišču. Tam bo 28. januarja zvečer potekal tudi tradicionalni nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža v več starostnih kategorijah.

Prav tako v petek, 28. januarja, bo na pošti v Črni v uporabi tudi priložnostni poštni žig, izdana bo tudi posebna znamka. Ob 30. prireditvi Gradovi kralja Matjaža so že izdali koledar, ob jubileju pa se bodo spomnili tudi začetnikov prireditve in se jim zahvalili, saj so s prireditvijo po besedah županje prispevali k širši prepoznavnosti kraja.

Začetki prireditve Gradovi kralja Matjaža segajo v leto 1993, ko je prva tovrstna prireditev potekala v Podpeci, leta 2019 pa so jo predvsem zato, da obiskovalcem olajšajo dostop do dogajanja, prestavili v Črno, streljaj iz središča kraja. Ob okroglem jubileju prireditve je Romana Lesjak povedala še, da si še vedno želijo, da bi bila prireditev, zasnovana okoli pozitivnega lika kralja Matjaža, vpisana v kulturno dediščino, zavzemajo pa se tudi, da bi se z najmanj dvema tujima mestoma povezali v vzpostavitvi evropske poti kralja Matjaža.

Na današnji novinarski konferenci je županja predstavila še načrte občine, ki izhajajo tudi iz v sredo soglasno potrjenega občinskega proračuna za letos. Ta je vreden 7,5 milijona evrov in je drugi največji v zadnjem desetletju. Med pomembnejše letošnje naložbe spada druga faza rekonstrukcije črnjanske osnovne šole, vredna več kot en milijon evrov.

Dogodki

Čeprav zaradi epidemije v Črni na Koroškem letos drugo leto zapored ne bodo organizirali takšne prireditve Gradovi kralja Matjaža kot običajno, bodo tam konec januarja vseeno nastale ledene in snežne skulpture, potekal bo tudi nočni slalom. Na elektronski naslov turistične pisarne pa do 29. januarja sprejemajo fotografije skulptur od vsepovsod.