Search
Close this search box.

Tudi letošnjo lepo nedeljo bodo v Črni obeležili s prihodom novega župnika

Mag. Robi Sekavčnik, ki je bogoslužje v črnjanski fari začel lani avgusta ter s tem uradno prevzel poslanstvo pokojnega, dolgoletnega črnjanskega župnika mag. Toneta Vriska je, kot je zapisal v sporočilu za javnost, sprejel novo poslanstvo.

“Ker je število duhovnikov v naši nadškofiji manjše, kot so potrebe, sem po pogovoru z nadškofom sprejel novo poslanstvo znotraj naše nadškofije. S prvim avgustom odhajam za župnijskega upravitelja v župnijo Sv. Jakob v Slovenskih goricah in upravitelja študentske župnije v Mariboru (skrb za pastoralo študentov). Hkrati ostajam tudi profesor Vere in kulture na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška,” je v obvestilu na Facebook strani Župnije Črna, Javorje in Koprivna zapisal mag. Sekavčnik.

In dodal: “Poslanstvo, ki me čaka, potrebuje duhovnika, ki bo mladim (dijakom in študentom) blizu in jih bo lahko spremljal na njihovi duhovni poti. Prav tako bo tudi za Župnijo Črna, Javorje in Koprivna organizacija v marsikaterem oziru lažja, saj bo vaš novi župnik med vami preživel ves teden in ne bo razpet med Mariborom in Črno.”

Mag. Robi Sekavčnik je bil posvečen v diakona 4. oktobra 2015 v cerkvi sv. Egidija na Ravnah, kjer je 3. julija 2016 opravil tudi novo mašo in bil istega leta imenovan za kaplana v Slovenskih Konjicah, kjer je deloval do premestitve v Črno.
FOTO: Aleksander Ocepek

“Tako bo prihodnjo nedeljo naša zadnja skupna nedelja, na Ožboltovo nedeljo pa bo slovesnost že vodil novoimenovani župnik. Prepričan sem, da bomo še naprej ohranjali lepe in pristne stike, ki smo jih stkali v tem letu.”

V zapisu pa je tudi razkril, da “v Župnijo Črna, Javorje in Koprivna prihaja gospod Jožef Lipovšek, ki je bil do sedaj župnik pri SV. Petru v kraju Malečnik pri Mariboru.”

Župnija Črna na Koroškem je rimskokatoliška teritorialna župnija dekanije Dravograd-Mežiška dolina koroškega naddekanata, ki je del nadškofije Maribor. Župnija Črna se prvič omenja leta 1137 kot podružnica Šmihela pri Pliberku. Kar 326 let, od leta 1461 do leta 1787, je pripadala ljubljanski škofiji. Samostojna župnija je postala leta 1616. Župnijska cerkev stoji v središču Črne in je posvečena sv. Ožboltu, zavetniku koscev, živine in proti kugi. Je primer enovito zasnovane neoromanske arhitekture, sedanjo podobo pa je dobila leta 1885, ko je bila po požaru obnovljena in posvečena. Poleg glavnega oltarja s podobo sv. Ožbolta, kralja s krono, žezlom in ptico v roki sta v cerkvi še dva stranska oltarja (Marijin in Križev). Lepo stropno poslikavo krasijo freske z upodobitvami svetnikov. Vitraži ob glavnem oltarju nosijo podobe sv. Srca Jezusovega in Marijinega.

Pri tem naj še omenimo, da je že tradicija, da v osrednjem katoliškem tedniku na prvo avgustovsko nedeljo objavijo osebne spremembe in premestitve duhovnikov. Lani je 76 duhovnikov z avgustom sprejelo drugo mesto, podatka, koliko jih bo letos pa še nimamo.

Javnosti je sicer že tudi znano, da se s 1. avgustom v drugo župnijo, natančneje v dve, v Grosuplje in Lipoglav, seli tudi priljubljeni župnik Martin Golob, ki je zadnjih pet let deloval v Bohinju, njegove spletne maše pa so med karanteno imele na tisoče ogledov. Novico je namreč Martin Golob sporočil preko video posnetka.

Vir: druzina.si, Nadškofija Maribor, Občina Črna, Facebook

Dogodki

Mag. Robi Sekavčnik, ki je bogoslužje v črnjanski fari začel lani avgusta ter s tem uradno prevzel poslanstvo pokojnega, dolgoletnega črnjanskega župnika mag. Toneta Vriska je, kot je zapisal v sporočilu za javnost, sprejel novo poslanstvo.