Search
Close this search box.

Tudi letos bodo ugotavljali količino svinca v krvi koroških otrok

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne tudi letos v mesecu maju vabi triletnike iz Zgornje Mežiške doline na odvzem krvi za določitev vsebnosti svinca.

Preskušanje vzorcev krvi otrok sodi v Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, rezultati so merilo za oceno napredka programa ter podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov. Vabilo bodo poslali 57 otrokom iz Občine Črna na Koroškem in 55 otrokom iz Občine Mežica. Odvzemi krvi bodo potekali v Zdravstvenih postajah Črna (23.5.2017) in Mežica (30.5.2017) v popoldanskem času, v obdobju od 23.5.2017 do 2.6.2017 pa v rednih terminih Diagnostičnega laboratorija ZD Ravne. V zadnjih dveh letih se je vabilu odzvali okoli 80% otrok in tudi letos upajo na čim večji odziv, hkrati pa na čim nižje vrednosti svinca v krvi malčkov.

Starši triletnikov iz Zgornje Mežiške doline bodo v prvi polovici meseca maja prejeli vabilo na odvzem krvi. NIJZ OE Ravne starše vljudno naproša, da se vabilu odzovejo. Če jim termin ne ustreza ali pričakovanega vabila ne bi prejeli, prosijo, da čim prej sporočijo na NIJZ območno enoto Ravne, kontaktna št. 02/8705619 ali helena.pavlic@nijz.si za uskladitev termina.

 

Dogodki