Search
Close this search box.

Tudi koroški gasilci praznujejo sv. Florijana

V čast sv. Florijanu, zavetniku gasilk in gasilcev, ki goduje na današnji dan, gasilci po Sloveniji in tudi na Koroškem pripravljajo številna tradicionalna florjanova praznovanja. Mi pa se jim lahko ob tej priložnosti zahvalimo za vso nesebično pomoč in razdajanje za varnost drugih.

Danes, 4. maja, obeležujemo florjanovo, god svetega Florijana, ki je po mnogih krajih ljudski praznik. Sveti Florijan je namreč eden od priljubljenih svetnikov, ki med drgim varuje pred ognjem in je tudi zavetnik gasilcev.

Ime Florijan, z različicama Florjan in Florian, izhaja iz latinskega imena Florianus, izpeljanega iz Florus. V latinščini ime Florus pomeni cvetoč, svetel, sijajen, krasen. Florijan pa se imenuje tudi zelo znan svetnik, ki je bil rimski vojščak in mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana ter velja za zavetnika, ki nas varuje pred ognjem, sušo, povodnjami in vojsko. Za svojega zavetnika pa so si ga izbrali tudi gasilci. V Sloveniji je po sv. Florijanu poimenovanih 44 cerkva. Po njem nosi ime tudi več krajev in zaselkov, različne upodobitve sv. Florijana pa krasijo številne gasilske domove po vsej Sloveniji, je zapisano na spletnis strani Gasilske zveze Slovenije.

Florijan je zavetnik gasilcev in ga pogosto upodabljajo, ko z vrčem vode gasi ogenj. Je priprošnjik tistih, čigar domove pogosto ogrožata požar ali strela. Tako se dasilci na Florjanovo spomnijo vseh tovarišev, ki so umrli ali bili poškodovani, ko so pomagali drugim in se pri mašah zahvalili ter prosili svojega zavetnika za varnost na intervencijah, vajah ter ostalih aktivnostih. Mi pa se ob tej priložnosti zahvalimo vsem poklicnim in prostovoljnim gasilcem, ki so nam ves čas na razpolago, pripravljeni nuditi pomoč in nesebično žrtvovati svoje življenje za pomoč drugim.

Kot zanimivost, v knjigi Florjanovo (Dušica Kunaver) je navedeno, da na florjanovo gospodinje niso smele peči, niti zakuriti peči. Tudi kovači tega dne niso delali, saj so se bali zameriti svetemu Florjanu.

Gospodinje pa so v Mežiški dolini na večer pred florjanovim položile v star klobuk klobaso, jajca in mošt in nato pa so ta klobuk položile na ugaslo ognjišče poleg trsk. Ponoči se je eden od vaških fantov pritihotapil v hišo, zakuril ogenj s pripravljenim lesom, spil mošt in vtaknil jajca in klobaso v malho in tiho odšel. Ob koncu takih obhodov so se fantje zbrali pod vaško lipo, gospodinje pa so medtem pekle cvrtje jajčno cvrtje, ki je bilo tega dne obredna jed.

FOTO: PGD Ravne na Koroškem

V čast sv. Florijanu gasilci po Sloveniji in tudi na Koroškem pripravijo številna tradicionalna florjanova praznovanja.

Eno od večjih tovrstnih praznovanj in edino s parado in pogostitvijo v Mežiški dolini, pripravljajo jutri, 5. maja, prostovoljni gasilci in gasilke na Ravnah. Kot je povedal predsednik PGD Ravne na Koroškem, Andrej Petrič bodo tudi letos pripravili že tradicionalno gasilsko parado, ki bo ob spremstvu Pihalnega orkestra Železarjev Ravne na Koroškem krenila na pot ob 9.45 izpred gasilskega doma, skozi trg do cerkve sv. Egidija, kjer bo ob 10. uri slavnostna maša. Nakar sledi še pogostitev, ki jo bodo pripravili člani in članice PGD Ravne ob pomoči kmetij z območja Raven na Koroškem, v sodelovanju s podjetjem Slorest pa bodo poskrbeli tudi za šnite.

Petrič je ob tem še povedal, da so jim pogostitev omogočili številni kmetje, ki so jim darovali različne domače dobrote, za kar so jim gasilci zelo hvaležni, prav tako se je za sodelovanje zahvalil Slorestu ter dodal, da se bodo z obloženimi kruhki in šnitami lahko okrepčali vsi udeleženci florjanovega srečanja po maši pred cerkvijo, v primeru močnega deževja pa bo potekala pogostitev v gasilskem domu, je še dodal Petrič in dejal, da bo ob morebitnih nalivih odpovedana tudi povorka.

Prostovoljno gasilsko društvo Dolič-Šentflorjan pa vas vabi na tradicionalno, letos že 26. Srečanje gasilcev ob Florjanovi nedelji v Doliču. Prireditev bo potekala v nedeljo, 5. maja 2019, ko bo 15 minut pred 10. uro proti cerkvi sv. Florjana v Doliču krenila gasilska parada, nato sledi maša, po maši skromna pogostitev, nato pa se dogajanje preseli pred gasilski dom v Doliču, kjer vas bo po kratki slovesnosti zabaval ansambel Glas.

Prav tako bo jutri potekala maša v cerkvi v Josipdolu, organizira pa jo PGD Ribnica Josipdol.

FOTO: PGD Črna na Koroškem

Že danes, 4. maja, pa bo v dopoldanskem času slavnostno tudi v Črni, kjer bodo člani in članice PGD Črna na Koroškem uradno v uporabo prevzeli novo moštveno vozilo, seveda pa se bodo udeležili tudi svete maše, pripravili pa so tudi gasilsko tekmovanje.

Prav tako bo na današnji dan v popoldanskih urah potekala maša v Kotljah. Udeležili se je bodo tudi gasilci in gasilke PGD Kotlje. Kot zanimivost velja omeniti, da kotuljski gasilci organizirajo mašo vedno na god sv. Florijana, ne glede na to, kateri dan v tednu pride florjanovo.

Na pomoč!

Vir: Knjiga Florjanovo (Dušica Kunaver), Gasilska zveza Slovenije


Dogodki

V čast sv. Florijanu, zavetniku gasilk in gasilcev, ki goduje na današnji dan, gasilci po Sloveniji in tudi na Koroškem pripravljajo številna tradicionalna florjanova praznovanja. Mi pa se jim lahko ob tej priložnosti zahvalimo za vso nesebično pomoč in razdajanje za varnost drugih.