Search
Close this search box.

Trgovinska zbornica zahteva ponovno odprtje trgovin že to nedeljo

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je danes vlado znova pozvala, naj prekliče odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih ter s tem omogoči odprtje prodajaln že prihajajočo nedeljo. V TZS so namreč prepričani, da po koncu epidemije za zaprtje ni več nobenega tehtnega razloga.

Kot so v zbornici navedli v sporočilu za javnost, zaprtje trgovin ob nedeljah negativno vpliva na poslovanje trgovcev in na ohranjanje števila delovnih mest v trgovini. Ob tem so opozorili, da zaradi vladnega ukrepa prihaja do povečanega števila obiska potrošnikov ob petkih in sobotah, kar povečuje tveganje za okužbo z novim koronavirusom tako za zaposlene kot tudi za potrošnike v trgovini.

V TZS so izpostavili še, da so trenutne razmere zaradi zastoja v gospodarstvu zelo zahtevne. “Potrošnja je v tem trenutku ključnega pomena za gospodarsko rast, trgovinska panoga pa ima pri oživljanju potrošnje še posebej pomembno vlogo,” so spomnili.

To ni prvi tovrstni poziv zbornice k umiku odloka. Da naj ga umakne, so namreč vlado zaprosili že, ko se je iztekla epidemija.

V TZS so v torek sicer zarožljali tudi z ustavno presojo novele zakona o trgovini, ki je v postopku v DZ na predlog Levice in bi, z nekaterimi izjemami, določila, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.