Search
Close this search box.

Trgovine ob nedeljah zaprte za vedno?

Zadnji dan majske seje DZ se bodo poslanci posvetili razpravi o predlogu Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitvenih ukrepov. Sedanje gospodarske razmere zaradi posledic koronavirusa predlogu po mnenju vlade niso naklonjene, premier Janez Janša pa je izpostavil, da mora biti takšen predlog usklajen s socialnimi partnerji.

Janša je v torek zapisal, da ni primerno sprejemati takšnih predlogov brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu. Trgovine bodo po njegovih besedah sicer ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

Trgovine so sedaj zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni zaprte. Vlada bo o tem, kdaj bi ta odlok lahko spremenila, razpravljala v četrtek. Medtem pa so v sindikatu delavcev trgovine pozvali, naj nedeljsko zaprtje obvelja za vedno. Njihov poziv je v predlogu novele zakona povzela Levica in ga predložila DZ, sindikat bo imel na to temo dopoldne novinarsko konferenco.

V trgovinski zbornici menijo, da sedaj ni pravi čas za takšno odločitev, saj bi morali spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Vlada je s tem soglašala. Zaradi posledic epidemije na trgovinsko dejavnost, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva, predlog po njenem ni primeren.

DZ bo odločal še o vladnem predlogu novele zakona o športu za javno objavo podatkov iz razvidov športnikov in strokovnih delavcev, ki jih vodi in upravlja Olimpijski komite Slovenije, o predlogu državnega sveta dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti za zdravstvo s podporo matičnega odbora DZ ter o predlogu državnega sveta za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju brez podpore odbora DZ.

Za zaprtimi vrati bo obravnaval tudi vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank ter na koncu odločal o številnih kadrovskih zadevah.

Dogodki