Tretja razvojna os: Korošci zopet nismo izvedeli veliko novega

Minister za notranje zadeve Gregor Virant, minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ter minister za pravosodje Senko Pličanič, so se v ponedeljek sestali s predstavniki gospodarstva in lokalne politike. Najbolj je izstopala problematika gradnje tretje razvojne osi in selitve institucij iz regije.

ee760d1c1474fde7f8f71a96b2452e29

Koroško gospodarstvo nenehno opozarja, da si regija brez urejene cestne infrastrukture in hitre povezave s slovenskim avtocestnim križem ne more obetati razvojnega preboja in ohranitve delovnih mest, piše rtvslo.si. Tudi tokrat pa Korošci nismo izvedeli veliko novega.

Po besedah ministra Omerzela ima severni avtocestni krak visoko politično podporo v državi, vendar pa je o možnostih financiranja za rtvslo.si dejal: “Kar se tiče samega financiranja, iščemo možnosti. Ko govorim o delu, za katerega je odgovoren Dars, te vidimo predvsem v podelitvi koncesije, iskanju koncesionarja in pa seveda v tem okviru pri sami koncesiji iskanje oz. postavljanje pogoja, da se zagotovi tudi finance za razvoj tretje razvojne osi.”

Korošce pa močno razburja selitev sedežev institucij iz regije. Na udaru, po selitvi policijske uprave, sta trenutno carinska in davčna uprava. Protesti županov do sedaj niso zalegli, Korošci pa se bojijo, da bodo regijo razdelili na dva dela, saj nekatere službe namreč država priključuje Mariboru, druge Celju, še piše rtvslo.si.

“Davčna uprava na Koroškem mora ostati,” pa je povedal Minister Virant. Na vprašanje novinarke RTVSLO, kako je mogoče, da so mnenja ministrov v vladi tako različna, je odgovoril: “To pomeni, da se bomo morali še usklajevati.” Virant je znova napovedal reorganizacijo upravnih enot in se zavzel za 12 okrajev, med katerimi vidi tudi Koroško. 

VIR: Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija; rtvslo.si

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.