Search
Close this search box.

Tradicionalno srečanje županj in županov obmejnih občin regij pod Peco

Tradicionalno novoletno srečanje obmejnih koroških občin je v sredo, 27. decembra 2023, potekalo na Holmcu.

Gostiteljica letošnjega srečanja, ki vsako leto poteka izmenično enkrat na slovenski strani in drugič na avstrijski strani, je bila tokrat občina Prevalje. Redna srečavanja in načrtno sodelovanje obmejnih občin se je začelo leta 1983, ko sta se prvič povezali občina Pliberk in občina Ravne na Koroškem.

Po osamosvojitvi Slovenije in njenem pristopu k Evropski uniji so se pridružile še Globasnica, Bistrica pri Pliberku in Suha z avstrijske strani ter Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Dravograd na slovenski strani. Na pobudo takratnih krajevnih frakcij Enotne liste (EL) so ustanovili delovno skupnost »Dežela pod Peco«, iz katere je eden od sadov sodelovanja Geopark Karavanke. Krog je postal še večji, saj v DS Geopark Karavanke sodelujejo tudi občine Železna Kapla, Bistrica pri Pliberku, Žitara vas, Galicija in Sele.

Novoletnega srečanja na mejnem prehodu Holmec, kjer so se srečali župani in občinski odborniki obmejnih občin, ki so združene v Geoparku Karavanke, sta se zaradi odsotnosti ravenskega župana dr. Tomaža Rožena, ki je tudi predsednik Upravnega odbora EZTS, udeležila podžupan Andrej Erjavec in vodja županovega urada Janja Blatnik.

Na tradicionalnem novoletnem srečanju so s ponosom pogledali na dosežke in uspešne skupne projekte, s katerimi je regija pod Peco še tesneje zrasla skupaj. V okviru tradicionalnega obmejnega srečanja občin je potekala tudi predaja donacije za pomoč družinam na slovenski strani, ki jih je prizadelo avgustovsko neurje.

Vir: Občina Ravne.si

Dogodki

Tradicionalno novoletno srečanje obmejnih koroških občin je v sredo, 27. decembra 2023, potekalo na Holmcu.