Search
Close this search box.

Tradicionalni 10. slovenski zajtrk okusili tudi otroci v koroških šolah in vrtcih (FOTO)

Danes je po slovenskih šolah in vrtcih potekal »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek, ki je bil iz lanskega tretjega petka v novembru zaradi epidemije covida-19 prestavljen na današnji dan, je tokrat desetič po vrsti ozaveščal najmlajše po slovenskih šolah in vrtcih, tudi na Koroškem.

Zaradi razmer žal priljubljeni zajtrk v šolah in vrtcih lansko leto na dan slovenske hrane (tretji petek v novembru) ni bil izveden na način, kot so ga bili vajeni otroci v preteklih letih. Šole in vrtci so pri pouku na daljavo sicer namenili posebno pozornost vsebinam dneva slovenske hrane – predvsem ozaveščanju, od kod pride hrana, kdo jo pridela, koliko truda je potrebno za to, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšno vlogo imajo čebele in opraševalci ter nasploh o pomenu rednega zajtrkovanja.

Ker je, po navedbah kmetijskega ministrstva, projekt izjemno pomemben za ozaveščanje mladih je bila sprejeta odločitev, da se dejanski zajtrk izvede v obdobju, ko bodo razmere, povezane z epidemijo, to dopuščale. Zato so danes otroci – nekateri znova, nekateri prvič – spoznali pomen lokalne hrane, vlogo podeželja, kmeta in čebelarstva za to, da imamo na krožniku hrano. Prav tako so otroci in tudi starejši dobili pomembno sporočilu o zajtrku kot zdravem načinu življenja.

Slogan za jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil »Zajtrk z medom – super dan!« Letos so ga z otroki obeležili tudi minister dr. Jože Podgoršek ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej.

FOTO: KS Žerjav

Minister je danes z otroki zajtrkoval na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je obiskal Osnovno šolo Sveta Ana v Slovenskih goricah. Državni sekretar Anton Harej pa je zajtrkoval na Osnovni šoli Dornberk. V Žerjavu se je zajtrka udeležila županja mag. Romana Lesjak, naša ekipa pa je obiskala vrtec v Podgorju.

FOTOGALERIJA – tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Podgorje pri Slovenj Gradcu. Foto: Aleš Uršej

Tradicionalni slovenski zajtrk je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj s partnerji prvič organiziralo leta 2011. Kruh, maslo, med, mleko in jabolka – vse seveda domačega izvora – so sinonim za projekt, ki so ga posvojili slovenski vrtci, osnovne šole, različne druge institucije širom Slovenije in tudi po svetu. Tradicionalni slovenski zajtrk sicer poteka na dan slovenske hrane (vsako leto tretji petek v novembru). Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad.

FOTOGALERIJA: Tako je zgledal današnji zajtrk podružnici OŠ Črna na Koroškem v Žerjavu, kjer so tradicijo začinili še kratkim prispevkom o čebelicah in medu. FOTO: Facebook KS Žerjav

“Ob današnjem dnevu gre posebna zahvala vsem partnerjem, s katerimi MKGP sodeluje pri izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka. To so poleg MKGP tudi ministrstva, pristojna za zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije, Zavod za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Zveza slovenske podeželske mladine. Iskrena zahvala pa še posebej vsem slovenskim kmetom, ki neumorno dan za dnem skrbijo, da so naši krožniki polni dobre, okusne lokalne hrane in pridelkov! Njihovo delo in trud globoko spoštujemo in cenimo,” so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dogodki

Danes je po slovenskih šolah in vrtcih potekal »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek, ki je bil iz lanskega tretjega petka v novembru zaradi epidemije covida-19 prestavljen na današnji dan, je tokrat desetič po vrsti ozaveščal najmlajše po slovenskih šolah in vrtcih, tudi na Koroškem.