Search
Close this search box.

Topel začetek meteorološke zime, jutri sneg do nižin

Danes bo oblačno, predvsem na zahodu bo pogosto deževalo. Topleje bo. Jutri se bodo padavine zjutraj okrepile. Popoldne bo dež prehajal v sneg.
Fotografija je simbolična

Danes je prvi dan meteorološke zime, ki se je začela deževno. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pa bo preobrat v vremenskem dogajanju prinesla sobota, ko bo po nižinah v notranjosti države zapadlo do 15 centimetrov južnega snega. V sredogorju in nekaterih alpskih dolinah bo sneg pomenil dobro osnovo za skorajšnji začetek smučarske sezone.

Danes bo oblačno in deževno, več padavin bo na zahodu. Popoldne in zvečer bodo padavine v južni Sloveniji prehodno oslabele in ponekod ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo na severu od 5 do 11, drugod ob okrepljenem jugozahodnem vetru od 12 do 18 °C.

Ponoči bo predvsem na severozahodu obilneje deževalo, drugod bo večinoma suho. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo pihal okrepljen južni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na vzhodu od 2 do 5 °C.

Jutri zjutraj bodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Sredi dneva se bo meja sneženja od severa začela spuščati. Popoldne bo dež v notranjosti marsikje prešel v sneg do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zvečer okrepljena burja.

Obeti

V noči na nedeljo bo rahlo sneženje v notranjosti oslabelo in do jutra ponehalo. V nedeljo se bo od severozahoda razjasnilo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

V ponedeljek bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno. Popoldne bo oblačnost naraščala.

Vremenska slika

Nad severnim Sredozemljem se nahaja ciklonsko območje s središčem nad Genovskim zalivom. Vzhodneje se nahaja izrazita topla fronta, ki vpliva na vreme pri nas. Z jugozahodnimi vetrovi nad naše kraje v višinah doteka topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo oblačno z dežjem. Popoldne bodo v krajih južno od nas padavine prehodno ponehale. Občutno topleje bo, le v krajih severno od nas pa se bo še zadrževal hladen zrak. V Istri in Kvarnerju bo pihal okrepljen jugo.

Jutri bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v krajih severno od nas dopoldne spustila do nižin, popoldne pa tudi marsikje drugod. Ob severnem Jadranu bo sprva pihal okrepljen jugo.

Sledilo bo nekajdnevno hladno obdobje, snega ne bo zelo hitro pobralo.

Tudi na portalu Neurje.si so napovedali, da bo začetek letošnje meteorološke zime vse prej kot zimski. Zaradi toplega jugozahodnika bo razlika v temperaturi med zahodom in vzhodom kar očitna, znašala bo med 10 do 15 stopinj Celzija. Sledila pa bo hitra ohladitev.

V soboto bo temperatura v nižjih plasteh ozračja s severa proti jugu hitro padala, saj nas bo zajel polarni zrak. Višina novozapadlega snega bo odvisna od lege ciklona, ki bo nato med ohlajanjem ozračja hitro potoval južneje, so zapisali na portalu Neurje.si.

Zaradi snežnih razmer je popolna zapora:
– cesta čez prelaz Vršič;
– cesta Kambreško – Solarji – Livek na odseku Kambreško – odcep za Tolmin.

Zaradi poplavljenega vozišča je popolna zapora:
– cesta Petrina- Grivac – Mirtoviči;
– cesta Grgelj – Fara.

Delo na cesti: Cesta Ribnica – Brezno bo do 3. decembra zaprta pri Podvelki, na mostu čez Dravo.

Vir: ARSO, Promet. si in STA

Danes bo oblačno, predvsem na zahodu bo pogosto deževalo. Topleje bo. Jutri se bodo padavine zjutraj okrepile. Popoldne bo dež prehajal v sneg.