Search
Close this search box.

Toliko snega bo zapadlo pri vas

V noči na nedeljo se bodo padavine od jugozahoda okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo zjutraj, ob izrazitem dotoku občutno hladnejšega zraka, naglo spustila do nižin.

Vremenska slika nad Evropo

Nad Genovskim zalivom se poglablja ciklon, ki bo v nedeljo vplival na vreme pri nas. Nad severovzhodno Evropo je obsežno ciklonsko območje, nad severozahodno Evropo se proti srednji Evropi vije območje visokega zračnega tlaka. Ciklonsko območje je tudi med Britanskim otočjem in Francijo. Vremenske fronte se vijejo preko zahodnega Sredozemlja, po zahodni strani Alp do držav Beneluksa, je zapisano na spletnih straneh Neurje.si.

Vremenska fronta se nahaja tudi severno od naših krajev in sega vse do severovzhoda Evrope. Ponoči se nam bo približal ciklon iznad Genovskega zaliva, zjutraj pa nas bo od severovzhoda dosegla hladna fronta. Nad našimi kraji bodo v višinah zapihali vetrovi vzhodnih smeri, pri tleh okrepljen severovzhodnik. 

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

Ponoči se bo oblačnost od jugozahoda zgostila. Iz iste smeri nas bodo zajele padavine, ki se bodo proti jutru okrepile in se razširile nad vso državo. Zapihal bo severovzhodnik. V drugem delu noči bo Prekmurje, Štajersko in Koroško od severovzhoda preplavil hladen zrak, ki bo nato do jutra ali najkasneje do zgodnjega dopoldneva dosegel tudi ostale predele države. Meja sneženja se bo hitro po prihodu hladnejšega zraka naglo spustila do nižin, navja spletni portal Neurje.si.

V nedeljo dopoldne bo oblačno s sneženjem, pri dežju bo ostalo le na Primorskem. Temperature se bodo gibale med -2 in 1 °C. Popoldan bodo padavine od severa in zahoda postopno slabele in v noči na ponedeljek povsod ponehale, najkasneje na skrajnem vzhodu ali jugovzhodu države. 

V večjem delu Slovenije bo do noči na ponedeljek zapadlo od 5 do 15 cm snega, ponekod več, ponekod manj. Med posameznimi območji lahko prihaja do večji razlik v višini snežne odeje.

Lokalno lahko predvsem na nekaterih privetrnih straneh hribov zapade tudi do okoli 20 cm novega snega, medtem ko ga ponekod na zavetrnih straneh manj. Najmanj snega gre predvidoma pričakovati na območju Ljubljanske kotline. Nekateri kraji na vzhodu in severovzhodu Ljubljanske kotline lahko, zaradi fenskega efekta (sušenje padavin ob vzhodniku) ostanejo povsem brez snežne odeje. 

Možna so odstopanja, saj bo na višino snežne odeje vplivala predvsem dnevna temperatura zraka. Tam kjer bo temperatura zraka nad lediščem, bo učinek sneženja občutno manjši kot v krajih z negativno temperaturo zraka. Odločale bodo lahko tudi decimalke, ki jih je praktično nemogoče natančno predvidet, poudarjajo na Neurje.si.

Vir: Neurje.si

Dogodki

V noči na nedeljo se bodo padavine od jugozahoda okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo zjutraj, ob izrazitem dotoku občutno hladnejšega zraka, naglo spustila do nižin.