Search
Close this search box.

Toliko prekrškarjev so danes v le treh urah ujeli koroški in celjski policisti

V treh urah današnjega poostrenega nadzora cestnega prometa na Celjskem in Koroškem so policisti zaznali 47 voznikov, ki so pri vožnji uporabljali mobilne telefone, 44 udeležencev cestnega prometa ni bilo pripetih.
Fotografija je simbolična

Preteklo leto so na območju Policijske uprave Celje beležili močno poslabšanje varnosti cestnega prometa. V prometnih nesrečah je umrlo 22 ljudi, v predpreteklem letu pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi.

Tudi letošnje leto se, kar se varnosti cestnega prometa tiče, ni začelo najbolje. Do začetka tega tedna so bili na PU Celje obveščeni o 314. prometnih nesrečah. V eni je umrl voznik tovornega vozila, štiri prometne nesreče so se končale s hudimi poškodbami udeležencev, v 25. prometnih nesrečah je prišlo do lažjih poškodb udeleženih, 284 prometnih nesreč se je končalo z materialno škodo.

Med zelo pogoste kršitve cestno prometnih predpisov sodita tudi neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Slednje je pogosto razlog za nastanek prometnih nesreč, opozarjajo na PU Celje.

Prav zaradi tega so danes med 8. in 11. uro na območju celotne Policijske uprave Celje poostreno nadzirali uporabo telefonov med vožnjo in uporabo varnostnih pasov.

V treh urah so zaznali 47 kršiteljev, ki so med vožnjo bodisi telefonirali, pošiljali sporočila, brskali po spletnih straneh in podobno. 38. voznikom so izdali plačilne naloge, 6 so jih opozorili, trije tuji vozniki so globo poravnali na kraju. Voznike na PU Celje znova opozarjajo, da se z uporabo mobilnega telefona med vožnjo močno zmanjšujeta zbranost in pozornost na dogajanje v prometu ter da se hkrati povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Kljub temu da zakonodaja telefoniranje v vozilu dovoljuje, če je v vozilu vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje, policisti uporabo telefona med vožnjo odsvetujejo. Vožnja je aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost. Globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone znaša 250 € ter stranska sankcija 3 kazenske točke.

Policisti si med drugim prizadevajo tudi, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostne pasove. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostne pasove. V današnjem triurnem nadzoru so ugotovili, da 44 udeležencev ni uporabljalo varnostnih pasov. 25. so izdali plačilne naloge, 19 so jih opozorili. Globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 €.

S podobnimi nadzori bodo nadaljevali tudi v prihodnje, napovedujejo na PU Celje. Vse udeležence cestnega prometa znova pozivajo, naj bodo pri vožnji zbrani, strpni in previdni ter naj upoštevajo cestnoprometne predpise. Le na ta način bo vsak dal svoj doprinos k večji varnosti na naših cestah, opozarjajo policisti.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jezus
Jezus
2 let nazaj

Dobro vam ko ne rabite varnostnega pasu….mate take lepe vampeke🤣🤣🤣🤣

Dogodki

V treh urah današnjega poostrenega nadzora cestnega prometa na Celjskem in Koroškem so policisti zaznali 47 voznikov, ki so pri vožnji uporabljali mobilne telefone, 44 udeležencev cestnega prometa ni bilo pripetih.