Toliko bodo vredni novi turistični boni

Novi turistični boni so del predloga novega interventnega zakona za turizem, je pred dnevi potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Šlo bi za bone, ki bi jih bilo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti, je pojasnil. Zdaj pa je razkril vrednost omenjenih bonov.
the-town-of-izola-2672408_1920

Kot je dejal Zajc konec maja je novi interventni zakon za pomoč turizmu v sklepnih fazah medresorskega usklajevanja, “Upam, da smo v zadnjem tednu usklajevanja,” je dejal na novinarski konferenci 27. maja.

Eden najbolj odmevnih predlaganih novih ukrepov so po njegovih besedah novi boni, katerih uporaba bi bila v primerjavi z že izdanimi – te je mogoče koristiti za nočitev oz. nočitev z zajtrkom v nastanitvenih obratih – širša. Zajc je tako omenil med drugim kulturne, športne in rekreacijske dejavnosti. Bo pa zaradi širšega nabora storitev izvedbeni del bolj zahteven.

Novi boni – zaenkrat gre sicer še vedno le za predlog – bi bili veljavni do konca letošnjega leta. O njihovem znesku Zajc pred dnevi še ni želel govoriti, je pa povedal, da je govora o znesku, manjšem od že veljavnih bonov iz lanskega leta. Danes pa je za 24UR potrdil, da bodo novi turistični boni, ki jih bodo dobili vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vredni 50 evrov. Enaka vrednost bo tudi za bone za otroke.

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Skupaj je izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 356,86 milijona evrov. Sprva so veljali do konca leta 2020, a je vlada njihovo veljavnost podaljšala do konca letošnjega leta.

Kot je povedal Zajc, je bilo do sredine minulega tedna unovčenih ali rezerviranih 924.261 turističnih bonov v vrednosti skoraj 132 milijonov evrov. Morebitni novi boni, ki jih bodo po predlogu prav tako prejeli vsi prebivalci Slovenije, v pravico do koriščenja starih ne bodo posegali. Bodo pa na gospodarskem ministrstvu s spremembo zagotovili, da bo stare bone mogoče koristiti tudi denimo pri ponudnikih, ki so svoja vrata odprli šele letos.

Vir: STA, 24ur

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.