Search
Close this search box.

Tokrat je bila tarča napada cerkev na Prevaljah (FOTO)

Nepridipravi so se dvakrat znesli nad cerkvijo Sv. Device Marije na Prevaljah.

V preteklih dneh je bila tarča napada cerkev Sv. Marije Device na Jezeru Na Fari pri Prevaljah, nad katero so se nepridipravi znesli kar dvakrat. Kakšne so posledice »vandalizma« bo znano v naslednjih dneh, primer pa preiskuje tudi policija.

Prvič so se nepridipravi znesli nad železnimi vhodnimi vrati, ki so jih v noči iz sobote, 6. julija, na nedeljo, 7. julija, z več metri lepilnega traku polepili in povezali skupaj, da je bil vhod do cerkve oziroma v cerkev onemogočen. Nakar so se na kraj dogodka ponovno vrnili v ponedeljek ponoči, ko so sprednji del cerkve, vključno z lesenimi vhodnimi vrati, porisali s srebrno bravo oziroma sprejem.

Prvič so nepridipravi z več metri lepilnega traku, skupaj zlepili in polepili ta vhodna vrata ter poskušali onemogočiti vstop v cerkev.

Sicer še ni potrjeno, ali so bili na delu obakrat isti »vandali« ali gre za dva različna dogodka. Kot je povedal župnik in dekan Franc Brglez, predvideva, da so z dejanji povezani »mamilaši«, o čemer bi lahko pričal zapis na vratih, kjer je napisano, 20. april, ko po vsem svetu slavijo mednarodni dan uživanja marihuane.

Ob drugem obisku so “vandali” popisali vhod v cerkev in stene ter dva spomenika na sprednji strani cerkve.

Kot je še dejal prevaljski župnik in dekan, so na Prevaljah sicer v nedeljo praznovali 100-letnico Mohorjana, ampak predvideva, da to nima povezave s tem dogodkom, prav tako meni, da je bila škoda, ki bo ocenjena v naslednjih dneh, storjena brez posebnega namena in brez cilja.

Ponekod se je sprej oziroma barva zažrla v material.

Brglez je še pojasnil, da jim je en del napisa uspelo počistiti in odstraniti, med drugim tudi črn nagrobnik, ki je na levi strani vhodnih vrat. Vendar pa jim je kar nekaj dela še ostalo, ampak še ne vedo, kako bodo preostanek napisa odstranili, ker se je zajedel v steno, lesena vrata in nagrobnik na desni strani vhodnih vrat. Podana je bila tudi prijava na policijsko postajo, kjer primer preiskujejo. Kot dokazni material so vzeli tudi lepilni trak, na katerem so morda nepridipravi pustili kakšne sledi.

Dogodki

Nepridipravi so se dvakrat znesli nad cerkvijo Sv. Device Marije na Prevaljah.