Search
Close this search box.

To sporoča vlada glede odpiranja trgovin

Predstavniki TZS so se danes sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem. Predstavniki vlade so poudarili, da je odpiranje trgovinskih dejavnosti odvisno od izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, trgovci pa so opozorili na nujnost hitrega odprtja.

Sestanka, ki je potekal na pobudo predsednice Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariče Lah, so se udeležili tudi infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović, predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal ter direktorica družbe Magistrat International Helena Draškovič, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, lahko pričeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov. V kolikor bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije COVID-19, bi že prihodnji teden lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti. Že januarja pa bi bilo lahko, s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone, omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Lahova je za Planet TV izrazila obžalovanje, da bo omejitev prehajanja občinskih meja najverjetneje ostala tudi v primeru odpiranja trgovin, torej da oseba ne bo smela v drugo občino, da bi obiskala trgovino, ki je v njeni občini zaprta. Da se zaradi tega dela ogromna gospodarska škoda, je za televizijo ocenil tudi generalni sekretar Sindikat delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

Na ministrstvu poudarjajo, da so zaradi omejitvenih ukrepov ter začasne prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom številna podjetja na robu preživetja. Na drugi strani pa je zdravstveni sistem prav tako na skrajnem robu svojih zmožnosti za zagotavljanje ustrezne obravnave bolnikov. Zato je odpiranje dejavnosti v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih s covidom-19, so navedli.

S TZS se zato na javnost obračajo z željo, da posamezniki omejijo število in intenzivnosti stikov, saj se lahko na ta način zmanjša možnost širjenja okužb in posledično doseže izboljšanje epidemiološke slike. “To mora biti naša skupna, kolektivna zaveza, da bi se zajezitveni ukrepi čimprej začeli sproščati, življenje pa vrnilo v stanje, kot smo ga poznali pred epidemijo,” so poudarili.

Zavedamo se, da so nekatera podjetja zaprta že večji del leta, zato si prizadevamo, da se jim v okviru sedmega paketa ukrepov nameni posebna pomoč in v največji možni meri nadoknadi njihov izpad prihodkov,” so še dodali na ministrstvu.

TZS si še vedno prizadeva tudi za ponovno odprtje trgovin ob nedeljah. Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla ta ukrep. Eno od pobud je vložila družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, vlagatelji preostalih dveh pa niso znani.

Pobudo Magistrata International, ki si prizadeva tudi za začasno zadržanje izvrševanja določb zakona, ki se nanašajo na nedeljsko zaprtje, bo na sredini seji obravnaval tudi odbor DZ za gospodarstvo. Zakonodajno-pravna služba DZ meni, da pogoji za začasno zadržanje niso izpolnjeni.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Predstavniki TZS so se danes sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem. Predstavniki vlade so poudarili, da je odpiranje trgovinskih dejavnosti odvisno od izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, trgovci pa so opozorili na nujnost hitrega odprtja.