Search
Close this search box.

To so zaenkrat znani kandidati za prihajajoče županske volitve na Koroškem

Manj kot pol leta nas loči do lokalnih volitev. Mi pa smo preverili, kdo od aktualnih županov bo ponovno kandidiral in kdo so morebitni protikandidati.
Fotografija je simbolična

Redne lokalne volitve, na katerih volivke in volivci v občinah izbirajo župane in člane občinskega sveta, potekajo vsake štiri leta. Za dan volitev je določena tretja nedelja v novembru. Kjer v prvem krogu noben od županskih kandidatov ne prejme zadostne podpore, pa štirinajst dni zatem sledi še drugi krog. Volivci se bodo tako na volišča odpravili letošnjega 20. novembra in nato v nekaterih občinah še 4. decembra.

Kdo vse bo kandidiral na Koroškem, bo najverjetneje znano šele tik pred volitvami, zaenkrat pa kot kaže, se bo večina koroških aktualnih županov potegovala za še en mandat. Poklicali pa smo tudi nekaj kandidatov in eno kandidatko, za katere smo neuradno izvedeli, da naj bi kandidirali na letošnjih lokalnih volitvah.

Tako bo na jesenskih lokalnih volitvah vnovič kandidirala trenutna županja občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak.

V Črni bo Lesjakova imela protikandidata. Za županski stolček se bo poleg Lesjakove potegoval 31-letni Aleš Praprotnik, mag. geo. in filo., sicer Slovenjgradčan, ki v Črni na Koroškem, kjer si je ustvaril družino, živi že približno 15 let. Na volitve se podaja z nestrankarsko listo Aleša Praprotnika, katere ustanovitelj je in vodja. Slogan nlAP je “Skupen korak v prihodnost”.Skupen korak pomeni, da ga upočasnimo takrat, ko je to potrebno; ko naši so-ustvarjalci prihodnosti ne zmorejo takšnega tempa, lahko pa nas podučijo o modrostih, ki so si jih pridobili tekom svojega življenja. Poslušati in slišati sogovornika je pomemben korak, ki vodi naprej,” so navedli v stranki.

Trenutna županja Občine Dravograd, Marijana Cigala je sporočila, da se o kandidaturi za nov županski mandat še ni odločila. V primeru kandidature pa bo imela tudi protikandidata. O kandidaturi namreč razmišlja tudi aktualni podžupan Anton Preksavec, ki je za Koroške Novice dejal, da se nagiba k temu, da bo kandidiral.

Na Prevaljah se bo za še en mandat potegoval dr. Matic Tasič, ki pa, kot kaže, ne bo edini. Po naših informacijah naj bi namreč kandidiral tudi zdajšnji podžupan Boštjan Gorenšek, ki je v izjavi za Koroške Novice navedel, da ga je že veliko ljudi nagovarjalo, da naj kandidira, zato se tudi on nagiba k temu, da bo na jesenskih volitvah poskušal zasesti mesto župana. “Menim, da je kljub ogromno opravljenega dela g. Tasiča v 24 letih županovanja čas za svežino in nove moči. Prav tako sem mu zelo hvaležen za vse znanje in izkušnje, ki mi jih predaja v času podžupanovanja,” je dodal Gorenšek.

Ravenski župan dr. Tomaž Rožen je nam v včerajšnjem telefonskem pogovoru dejal, da če ga vprašamo danes, lahko pove, da namerava kandidirati, končno odločitev pa bo sprejel pred volitvami. Po naših neuradnih informacijah naj bi o kandidaturi razmišljal tudi ravenski podžupan Aljaž Verhovnik, ki je v izjavi za Koroške Novice potrdil, da o tem res razmišlja. Na volitve pa se po njenih besedah intenzivno pripravlja tudi Mojca Erjavec, ki je dejala, da o kandidaturi še razmišlja, da pa dokončne odločitve o tem, ali se bo potegovala za župansko mesto, še ni sprejela,

Vnovič bodo kandidirali tudi zdajšnji župan Mežice Dušan Krebel. Ali bo imel protikandidata še uradno ni znano. Zagotovo pa se za županski stolček ne bo potegoval Avgust Gerdej, ki je za Koroške Novice dejal, da bo še naprej užival v pokoju in pomagal pri delu na njihovi turistični kmetiji: “Bom pa kandidiral na lokalnih volitvah s svojo listo, s katero želimo izboljšati kakovost življenja v Mežici.

Prav tako bo ponovno kandidiral vuzeniški župan Franjo Golob, župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč. V ponovni boj za župana se bo v Mislinji podal Bojan Borovnik, mag. posl. ved.. Slovenjgraški župan Tilen Klugler pa je dejal, da odločitve o ponovni kandidaturi še ni sprejel.

Župan Podvelke Anton Kovše je na naše vprašanje, če bo ponovno kandidiral za župana, odvrnil: Nikoli, ne reci nikoli.” Župan Mute Mirko Vošner pa je na naše poizvedovanje odgovoril: “Če bom imel zdravje, pozitivno energijo, voljo in podporo občanov, ki jo čutim, se bom jeseni spet podal na lokalne volitve. Na naši poti, ki smo si jo zadali, je namreč potrebno še marsikaj postoriti.”

Dogodki

Manj kot pol leta nas loči do lokalnih volitev. Mi pa smo preverili, kdo od aktualnih županov bo ponovno kandidiral in kdo so morebitni protikandidati.