To so ugodnosti za družine v letu 2021

Z začetkom leta je na področju družinske politike v veljavo stopilo več sistemskih ukrepov. Družine oziroma starši otrok, rojenih po 1. januarju 2021 bodo prejeli višjo pomoč ob rojstvu otroka, višji starševski dodatek, višje pa bo tudi najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila.
family-2610205_960_720

Pomoč ob rojstvu otroka, ki je enkratni prejemek ob rojstvu otroka, se je dvignil iz 286,72 evrov na 350 evrov. “Gre za enega od elementov družinske politike in spodbujanja rodnosti,” so ob tem zapisali na vladi.
Pomoč ob rojstvu otroka je namenjena nakupu opreme za novorojenčka v enkratnem znesku. Pravico ima vsak novorojenček, katerega mati ali oče imata stalno ali začasno prebivališče in dejansko živita v Sloveniji.

Starševski dodatek se je iz 258,09 evrov dvignil na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, to je 402,18 evrov. Starševski dodatek je namenjen staršem, ki niso zavarovani za starševsko varstvo (npr. študentke/je, nezaposleni). Prejemajo ga eno leto od rojstva otroka.

Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, osnova za manjkajoče mesece pri izračunu nadomestila in začetna osnova za nadomestilo brez dopusta se je dvignilo na enako višino, kot je osnovni znesek minimalnega dohodka v bruto znesku, to je 543,29 evrov bruto (402,18 evrov neto). Do 31. 12. 2020 je znašalo najnižje izplačilo nadomestila 331 evrov bruto.

Preberite še: Do konca meseca vrsta dodatkov po sedmem protikoronskem zakonu

VIR: Vlada RS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.