Search
Close this search box.

To so novosti, ki jih je na dopisni seji sprejela vlada

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter še nekatere druge odločitve.

Vlada je izdala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 10. do vključno 16. maja 2021, in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z namenom omejitev gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 je Vlada RS izdala nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v okviru katerega se ponovno sproščajo dejavnosti, v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19.

V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri tem je število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Ob tem je treba zagotavljati tudi 20 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru. Trenutno velja omejitev ena stranka na 30 kvadratnih metrov površine.

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 % zasedenosti nastanitvenega obrata. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

V tem tednu je sicer po vsej državi dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, pri čemer je treba upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so ustrezna razdalja med mizami in omejeno število oseb za isto mizo. Samo v rumenih regijah pa lahko trenutno strežejo tudi v notranjosti lokalov, pri čemer morajo imeti gostje opravljen test ali potrdilo o prebolelem covidu-19 oz. o cepljenju.

Od konca aprila lahko medtem nastanitveni obrati po državi znova sprejemajo goste, a so lahko ti zdaj ne glede na velikost obiskovalcem odprli največ 30 sob. To je predvsem med večjimi hotelirji naletelo na nezadovoljstvo, saj se jim odprtje tako majhnega števila sob ni finančno izplačalo. Številne večje turistične družbe tako svojih objektov niso odprle, predvsem v termalnem turizmu je težava tudi prilagoditev bazenskih delov na epidemiološke pogoje.

Vlada sprejela soglasje k Predlogu amandmajev k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o nalezljivih boleznih

Vlada je sprejela soglasje k predlogu amandmajev k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Predlagani amandmaji sledijo tudi pripombam Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije, v novem gradivu št. 1 pa je upoštevana tudi pripomba MNZ.

Predlogi amandmajev vsebinske narave se nanašajo na:

  • Natančneje določeno vsebino ukrepa karantene in karantene na domu.
  • Ureditev pridobitve izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu preko informacijske rešitve, kjer bo oseba sama vnesla
  • Določbo, da Vlada RS s predpisom lahko določi obvezo za izpolnjevanje podatkov v informacijski rešitvi pred vstopom v Republiko Slovenijo.
  • Črtanje določbe, da mora oseba ravnati v sladu z navodilom Inštituta za varovanje zdravja-IVZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje-NIJZ) o namenu in načinu izvajanja karantene na domu.
  • Določitev nabora podatkov v predpisu ministra, pristojnega za zdravje iz evidence podatkov o karanteni na domu, ki jo vodi IVZ (NIJZ).
  • Določitev načina vročitve (osebna in na elektronski naslov osebe) izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu s strani IVZ (NIJZ).
  • Dopolnitev nabora podatkov, ki jih lahko vsebuje evidenca karanten na domu.
  • Natančnejšo določitev posredovanja podatkov v evidenco karanten na domu s strani IVZ (NIJZ) oziroma Policije.
  • Natančnejšo določitev v okviru katerih nalog in pooblastil Policija dostopa do evidence karanten na domu in črtanje dostopa ministrstva, pristojnega za zdravje do te evidence, saj ne izvaja nadzora.
  • Uskladitev prehodnih in končnih določb zaradi določitve informacijske rešitve in podzakonskih predpisov.

Začetek uporabe zakona se prične uporabljati peti dan po uveljavitvi, saj je zamik začetka uporabe potreben zaradi sprejema podzakonskih predpisov.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter še nekatere druge odločitve.