Search
Close this search box.

To so izjeme za prehajanje med regijami v času zaustavitve javnega življenja v državi

Vlada je sklenila, da bo od četrtka gibanje omejeno na regijo prebivališča. Prečkanje meja bo izjemoma dovoljeno na velikonočno nedeljo za namen obiska sorodnikov, pri tem pa bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo. So pa v odloku naštete tudi nekatere izjeme.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v državi se uvaja prepoved gibanja oziroma prehajanja med vsemi statističnimi regijami in prepoved zbiranja ljudi. Odlok začne veljati 1. aprila in velja do vključno 11. aprila 2021, je danes sklenila vlada.

Začasno se omeji prehajanje med statističnimi regijami. So pa določene nekatere izjeme, ko se lahko prehaja med regijami. Ob upoštevanju priporočil NIJZ je gibanje za dovoljeno za:

  1. prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog,
  2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
  3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
  4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,
  5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
  6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
  7. dostop do storitev za nujne primere,
  8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
  9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
  10. dostop do trgovin ali storitev v drugi statistični regiji, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v regiji prebivališča, ali če jih v regiji prebivališča ni.

Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Pri prehajanju med regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Izjave ne potrebuje za 1. in 3. točko. Dokazilo in izjavo mora posameznik na zahtevo pokazati uradni osebi organa, pristojnega za nadzor nad izvajanjem tega odloka, policistu oziroma občinskemu redarju.

Izjava vsebuje naslednje podatke:

  1. ime in priimek,
  2. naslov bivališča,
  3. naslov oziroma kraj cilja potovanja,
  4. navedbo razloga, ki upravičuje gibanje in zadrževanje,
  5. navedbo morebitnih ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva, ki se gibljejo in zadržujejo z njim,
  6. navedbo, da njemu ali ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva, ki se gibljejo in zadržujejo z njim, ni bila odrejena osamitev (izolacija) ali karantena,
  7. navedbo, da se zaveda kazenske ali odškodninske odgovornosti zaradi neupoštevanja predpisov, odredb ali ukrepov za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh,
  8. navedbo, da se zaveda omejitev iz tega odloka in da jih bo spoštoval.

Prehajanje med statističnimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži:

  1. negativni rezultat testa PCR test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja,
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolel Covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper Covid-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah EU oziroma državah članicah schengenskega območja. V navedenih primerih posameznik ne potrebuje izjave ali drugih dokazil.

Selitev med prebivališči ni dovoljena

Šteje se, da posameznik prebiva v regiji, če ima v tej regiji stalno ali začasno prebivališče. Če ima posameznik stalno ali začasno prebivališče v različnih regijah, je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema.

Dovoljeno prehajanje med regijami na velikonočno nedeljo

V nedeljo, 4. aprila 2021, od 5. ure do 22. ure lahko osebe prehajajo med statističnimi regijami brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev. V število šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let.

Vse druge omejitve in prepovedi iz tega odloka veljajo tudi v tem času.

Gibanje ponoči

Omejitev gibanja v nočnem času po vsej državi velja med 22. in 5. uro.

Prepovedano zbiranje ljudi

Začasno je prepovedano zbiranje ljudi. Zbiranje ljudi je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka.

Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Posameznik, ožji družinski člani ali osebe iz skupnega gospodinjstva ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v regiji prebivališča lahko izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga, tenis, badminton, balinanje).

Vir: Vlada RS

Dogodki