Search
Close this search box.

To se bo zgodilo, če se učenci ne bodo želeli samotestirati v šolah

Obvezno samotestiranje učencev v šolah trikrat tedensko, ki se bo začelo izvajati v ponedeljek, je po besedah državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Damirja Orehovca alternativa temu, da gremo na izobraževanje na daljavo. Napovedal je, da bodo ravnateljem osnovnih in srednjih šol podrobnosti v zvezi s tem pojasnili na sestanku v sredo.

Potem ko je vlada v petek napovedala, da se bo v osnovnih in srednjih šolah 15. novembra začelo obvezno samotestiranje učencev in dijakov na novi koronavirus trikrat tedensko v šolah, medtem ko je doslej samotestiranje šolarjev in dijakov bilo priporočljivo, potekalo pa je v domačem okolju, se vrstijo vprašanja staršev in šol v zvezi s tem. Čimprejšnjo odpravo dilem pa pričakujejo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril, da samo, če bomo dosledno spoštovali priporočila stroke in vladne ukrepe, bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti.

V šolski in vrtčevski prostor vstopajo najranljivejše skupine in kot resorno ministrstvo moramo poskrbeti, da vsem vključenim – tako otrokom in mladim, kot tudi zaposlenim – zagotovimo varen prostor, kjer se lahko izobražujejo in delajo,” je dodal.

Eden od ukrepov je napovedano obvezno samotestiranje učencev v šolah, ki pa ga po napovedih Orehovca ne bo potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Učencem in dijakom bo od 15. novembra dalje pripadalo mesečno 15 testov za hitro antigensko testiranje, ki jih pridobijo v lekarnah. S temi testi bodo nato opravljali testiranja v šolah, bodo pa po besedah Orehovca tudi šole imele kakšen rezervni test za primer, če ga kdo pozabi.

V zvezi s tem je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar starše pozval, da že v tem tednu storijo vse, da otroke spodbudijo k samotestiranju že doma. “Moj poziv gre v proaktivnost, najprej staršev, potem učiteljev,” je poudaril. Ob tem je samotestiranje ocenil kot izrazito učinkovit ukrep, nošnjo zaščitnih mask pa kot enega najbolj učinkovitih nefarmakoloških ukrepov.

Kot je povedal Orehovec, si sam predstavlja, da bodo samotestiranja potekala v šolah, in sicer zjutraj pred poukom oz. na začetku pouka, da pa je to stvar organizacije vsake posamezne šole. O protokolih bodo več povedali tudi na sredinem sestanku z ravnatelji. Glede veljavnosti v šolah opravljenih testov pa je dejal, da bo ta veljal tudi za športne aktivnosti in verjetno tudi za glasbene šole.

Na vprašanje, kaj narediti, če nekdo odkloni samotestiranje, pa je Orehovec pojasnil, da se je treba v teh primerih obnašati podobno, kot se v primerih, če otrok odkloni masko. Državni sekretar priporoča, da se najprej na šolah opravijo razgovori z učencem oz. starši.

V primeru osnovne šole, ki je obvezna in kjer učenec mora prisostvovati pouku – za razliko od srednje šole, ki ni obvezna – je Orehovec dejal, da mora ravnatelj poskrbeti za zdravo učno okolje in mora torej otrok ostati v razredu, če lahko ravnatelj zagotovi varno okolje. Če to ni možno, se lahko obrne na inšpekcijo, ki bo preverila, ali so izpolnjeni vsi pogoji za izvajanje pouka v šoli ali pa gre oddelek ali več oddelkov na izobraževanje na daljavo. V zvezi s tem je možen tudi posvet z ministrstvom, je dejal.

Kljub obveznemu samotestiranju pa v šolah še naprej ostajajo obvezne tudi obrazne maske. Orehovec je spomnil, da je zaščitna maska v zaprtih prostorih obvezna za vse učence, dijake in študente ter zaposlene. Maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojitelja.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena. Prav tako maska ni potrebna za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa.

Dogodki

Obvezno samotestiranje učencev v šolah trikrat tedensko, ki se bo začelo izvajati v ponedeljek, je po besedah državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Damirja Orehovca alternativa temu, da gremo na izobraževanje na daljavo. Napovedal je, da bodo ravnateljem osnovnih in srednjih šol podrobnosti v zvezi s tem pojasnili na sestanku v sredo.