To je za seboj pustilo nedeljsko neurje na Koroškem. Na območju mislinjske občine za 2 milijona evrov škode (VIDEO in FOTO)

Marsikje na Koroškem so se včeraj razbesnele močnejše nevihte in nalivi, ki so povzročili številne težave prebivalcem. Na Koroškem je bilo na terenu več gasilskih enot, ki so odpravljale posledice obilnega deževja. Kot kaže, je bilo v regiji najhuje na območju Slovenj Gradca in Mislinje. Zaradi naraščanja Mislinje so namreč v Slovenj Gradcu zvečer zatulile celo sirene za opozarjanje na nevarnost.

V nedeljskih nalivih so imeli največ težav na območju Koroške in na širšem celjskem območju. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica s pritoki, ki so poplavljale. Zalitih je bilo veliko objektov, poplavljalo je ceste, veter je podrl več dreves. Aktiviranih je bilo 35 gasilskih enot, center za obveščanje pa je skupno zabeležil 82 dogodkov.

V nedeljskih nalivih so gasilci in ostale pristojne službe odpravljali posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte. V Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar do požara ni prišlo, navaja poročilo centra za obveščanje.

Gasilce so aktivirali na območju občine Šentjur, tam je zvečer zaradi močnega deževja voda ogrožala objekt v Kostrivnici. Gasilci so objekt zavarovali in preusmerili tok vode. V mariborskem regijskem centru za obveščanje so v nedeljo na območju mariborske občine prejeli podatke o sedmih dogodkih, na katerih so posredovali poklicni in prostovoljni gasilci, ki so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa. Podobno je bilo na območju občine Sveta trojica v Slovenskih goricah.

Zvečer so zaradi močnega deževja imeli težave tudi na Dolenjskem. Na območju občine Šentjernej so tamkajšnji gasilci izvedli 14 posredovanj zaradi vdora meteornih voda v stanovanjske, poslovne in industrijske objekte. Izčrpali so vodo iz objektov, jih z vrečami obvarovali ter tudi počistili prostore.

Slovenj Gradec in Mislinja

V Pamečah so zaradi poplavljenega cestišča posredovali gasilci PGD Pameče – Troblje, ki so očistili kanal in preusmerili tok vode, da ne bi zalilo kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

V Brdih so gasilci PGD Turiška vas s pomočjo delovnega stroja odmašili s hlodovino in deskami zamašen most čez reko Mislinjo ter očistili dvorišče stanovanjske hiše polne peska in blata.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu so gasilci PGD Šmartno in PGD Legen s protipoplavnimi vrečami zaščitili 8 stanovanjskih objektov pred naraščajočo Mislinjo. Prebivalci Šmartna so bili s sireno javnega alarmiranja opozorjeni o nevarnosti naraščajoče reke.

Na Legnu so gasilci PGD Legen in PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu s pomočjo delovnega stroja varovali most in z protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt. Most je uničen.

V Turiški vasi in Golavabuki so gasilci PGD Golavabuka s protipoplavnimi vrečami zaščitili tri stanovanjske objekte in izvedli ukrepe za zmanjšanje škode ob poplavljenem gospodarskem objektu. S pomočjo gradbenega stroja so uredili razlivno območje in postavili leseno konstrukcijo za dvig brežine reke Mislinje.

VIDEOGALERIJA: Podivjana reka Mislinja

Zaradi močnih nalivov je na območju naselij Dovže in Razborca, zaradi razlivanja hudourniških potokov Dovžanka in Turičnica, ter na območju Gozdarske ceste in Straž, nastala večja materialna škoda (po podatkih občine okvirno 2 milijona €). Poškodovane so cestne povezave od Dovž proti Razborci in na Gozdarski cesti v Mislinjskem Grabnu. Zaradi porušitve trafo postaje je naselje Razborca ostalo brez oskrbe z električno energijo. Velika je tudi škoda na strugah in brežinah omenjenih vodotokov. Stanovanjske in gospodarske objekte na Gozdarski cesti, Stražah, Razborci in v Dovžah je zalila voda.

FOTOGALERIJAAvtor fotografij: knmedia.net

Ravne na Koroškem

Na Brdinjah je narasel potok ogrožal stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci KGZ Ravne in PGD Kotlje, ki so očistili propust.

Vuzenica

V Vuzenici na Pohorski cesti so posredovali gasilci PGD Vuzenica, kjer je zaradi neurja potok ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci so odmašili jaške, očistili dva prepusta ter očistili cestišče.

FOTO: PGD Vuzenica

Ribnica na Pohorju

Večje neurje z močnimi nalivi je zajelo občino Ribnica na Pohorju. Gasilci PGD Ribnica – Josipdol so posredovali na treh lokacijah, kjer so izvedli vse ukrepe ob poplavah. V Hudem Kotu so s pomočjo traktorja očistili nanose hudournika, ki je ogrožal stanovanjski objekt.

Dravograd

Neurje z večjimi nalivi je zajelo tudi občino Dravograd. V Otiškem Vrhu so meteorne vode zalile cestišče in ogrožale stanovanjski objekt. Gasilci PGD Šentjanž so prečrpali vodo z dvorišča in ceste. V Šentjanžu so meteorne vode zalile kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Šentjanž, ki so iz prostorov izčrpali vodo in prebili zamašen jašek.

Radlje ob Dravi

Gasilci PGD Radlje ob Dravi so posredovali na eni lokaciji zaradi zalite kleti stanovanjskega objekta. Vodo so izčrpali.

Črna na Koroškem

Težave je vreme povzročalo tudi na območju Črne na Koroškem. Več informacij glede nastale škode bo znanih tekom dneva.

VIDEO: Meteorna voda v Ludranskem vrhu – kmetija Vesevk. Avtor posnetka: Kmetija Vesevk

VIDEO: Cesta Črna na Koroškem – Sleme. Avtor posnetka: Gašper Mlinar

VIDEO: Cesta Črna na Koroškem – Sleme. Avtor posnetka

FOTOGALERIJA

Podvelka

Na območju občine Podvelka so gasilci s Kaple prekopali in odprli dotok vode v ribogojnico. S pomočjo delovnih strojev so očistili strugo pod mostom lokalne ceste.

Odstranjevanje posledic nalivov se bo danes nadaljevalo. Vremenoslovci medtem napovedujejo lepše vreme za danes in prihodnje dni.

Danes se bo tudi v notranjosti razjasnilo. Jutri bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti možna kakšna nevihta.

Danes bo na Primorskem pretežno jasno. V notranjosti bo sprva zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu ni izključena še kakšna ploha. Popoldne se bo jasnilo. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 °C.

Jutri bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem okoli 30 °C. Tudi v sredo in v četrtek kaže na sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Vir: SPIN, STA, Facebook, ARSO

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
2 let nazaj

Napiše se na Brdah.

Dogodki