Search
Close this search box.

FOTO: “To je razlog, da so vas v teh dneh ponekod prebudile sirene”

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112. Vzporedno z osrednjo tematiko gasilci v tem mesecu izvajajo tudi druge aktivnosti povezane s požarno varnostjo. V okviru programa meseca varstva pred požari pa so namenili pozornost tudi požarni varnosti na stavbah kulturne dediščine. In danes zjutraj so okrog 8.30 opravili klic na 112 iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, prav tako iz Doma starejših Na Fari na Prevaljah … Tokrat sicer ni šlo za intervencijo ampak zgolj za vajo.

»Številka 112 je mednarodna številka za klic v sili in z njo so v Sloveniji povezane prav vse reševalne službe in tudi druge ustanove, ki so v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Številko 112 uporabljajo tudi v vseh državah Evropske unije, prav tako pa jo za klic v sili uporabljajo ali uvajajo tudi v državah jugovzhodnega Balkana, Rusiji in državah Skupnosti neodvisnih držav, t.j. držav bivše Sovjetske zveze, in še kje.«

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je danes dopoldne po več letih premora ponovno potekala, v sodelovanju s posadko Slovenske vojske in Gasilsko zvezo Slovenije, regijska gasilsko-reševalna vaja, katere namen je bil preizkusiti sistem reševanja v primeru množičnih nesreč in povezanost oziroma sodelovanje gasilcev, reševalcev NMP (nujne medicinske pomoči), Splošne bolnišnice Celje in Zdravstvenega doma Velenje in osebja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Potek regijsko gasilsko reševalne vaje si je ogledal tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan, ki je prisotne tudi nagovoril.

Prikaz reševanja je potekal v najvišjem nadstropju bolnišnice, na parkirišču in heliportu, kjer je prišlo do množične nesreče in požara. Sodelovala so vsa gasilska društva Gasilske zveze Mislinjske doline, Koroški gasilski zavod z avtolestvijo in medicinsko osebje urgentnega centra SB Slovenj Gradec. Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Janez Lavre, je v nagovoru povedal: «Namen današnje vaje pa je tudi ta, da ne le politikom, temveč tudi strokovnjakom s posameznih področij dopovemo, kako nevarno je, če se v naslednjih petih letih nov kirurški blog ne zgradi.« Zahvalil se vsem sodelujočim ter zaključil govor z besedami «lahko rečem samo kapo dol in hvala lepa.«

Danes zjutraj pa je potekal prikaz reševalne vaje tudi v Domu starejših Na Fari, ki so jo izvedli gasilci PGD Prevalje, v sodelovanju s PGD Ravne na Koroškem in ob pomoči policistov Policijske postaje Ravne na Koroškem. Kot je povedal namestnik poveljnika PGD Prevalje Dejan Stijepič, »je šlo za zelo poučno vajo, s pomočjo katere so pridobili nova znanja in dragocene izkušnje ter spoznali tudi kompleksnost objekta. Reševalna akcija je potekala le v enem delu objekta, sodelovalo je 27 gasilcev. Evakuirali so oddelek z nepokretnimi oskrbovanci, eno osebo, ki je bila ujeta, so reševali iz pod bremena s pomočjo dvižnih blazin. Prisotni pa so bili tudi policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, ki so gasilce seznanili s pomembnimi informacijami o ohranitvi dokazov glede vzroka požara in z njihovim delom v takem primeru, kot je bil danes ta. Tako je šlo pri vaji tudi za neke vrste izobraževalno sodelovanje.«

Čeprav so gasilci aktivni vse leto in nam vedno na razpolago, moramo reči, da so bili v tem mesecu, mesecu požarne varnosti, še posebej dejavni.

Včeraj so člani PGD Prevalje na OŠ Franja Goloba Prevalje, »izvedli prikaz gašenja ter vajo, evakuacija šole. Učencem so dali nekaj napotkov, kako opraviti klic na center za obveščanje 112, ter kako se obnašati pri evakuaciji, poplavah, požarih itd. Kot zanimivost pa so prikazali še maščobno eksplozijo, ki nastane pri gašenju gorečega olja z vodo.«

Že v začetku oktobra so člani PGD Mežica za tri dni odprli vrata za vrtce in šole, PGD Trbonje je organiziralo dan odprtih vrat s predstavitvijo vozil in gasilske opreme, predstavitvijo reševanja ob prometni nesreči, pripravili so tudi otroški kotiček in gasilski poligon. PGD Kotlje so izvedli obsežno vajo, požar v hotelu Rimski vrelec.

Na Ravnah na Koroškem je v oktobru potekala vaja članic Gasilske zveze Mežiške doline. Na vaji je sodelovalo 46 gasilk iz petih gasilskih društev Mežiške doline. Ogledal pa si jo je tudi župan dr. Tomaž Rožen in po končani vaji s spodbudnimi besedami nagovoril gasilke.

Prav tako so, v Trbonjah, uspešno izvedli vajo člani vseh gasilskih društev na območju Dravograda. Vaja članic Gasilske zveze Mislinjske doline pa je potekala na kmetiji Rošer-Vidmar, v Doliču.  Vajo so izvedle tudi članice GZ Dravograd na kmetiji Zdih (Selovec), v Šentjanžu pri Dravogradu.

Uspešno izvedena je bila tudi društvena vaja ob mesecu požarne varnosti, PGD Legen. »Predpostavka vaje je bil požar avtoličarske delavnice v podjetju Avto Gad na Legnu. Po prihodu enote na kraj požara so takoj začeli z gašenjem delavnice in iskanjem pogrešanih oseb, ki so se predvidoma nahajale v gorečih in zadimljenih objektih. Seveda so delavnico pogasili, pogrešane osebe pa so pravočasno našli in jim nudili prvo pomoč. »Ko pa ima hudič mlade jih ima več.« Kmalu po končani vaji, so pozivniki spet zapiskali. Po prostorih gasilskega doma društva se je valil gost dim, v teh prostorih sta bili ujeti dve osebi notranjost doma pa je bila deloma porušena in zelo poškodovana. Sledilo je reševanje in uspešen zaključek še ene vaje. Po obeh vajah so člani PGD Legen opravili kratko analizo in ugotovili, kaj bi lahko izboljšali oz. drugače opravili.«

Aktivni so bili tudi člani gasilskih društev na območju Mislinje, ki so pri centru Lopan postavili na ogled gasilska vozila in opremo vseh treh gasilskih društev, poskrbeli  za prikaz oljne eksplozije, obiskovalci pa so lahko preizkusili gašenje z ročnimi gasilnimi aparati in uporabo AED-ja (avtomatskega eksternega defibrilatorja).

Društvena vaja PGD Mislinja pa je potekala v lesno – predelovalnem obratu UrMar, ogledali so si jo tudi predstavniki Gasilske zveze Mislinjske doline.

Tudi operativna enota PGD Dolič-Šentllorjan je v oktobru izvedla društveno vajo:« gašenje gozdnega požara gore 2018, v gozdu kmetije Rebernik. Na vaji je sodelovalo 24 operativnih članov, ki so imeli za nalogo gašenje gozdnega požara in reševanje poškodovanega gozdarja. Vajo si je ogledal tudi poveljnik Gasilske zveze Mislinjske doline, udeležence vaje je pred začetkom vaje nagovoril občinski poveljnik.«

In še bi lahko naštevali aktivnosti naših gasilk in gasilcev, ki so zaznamovale mesec oktober … Lahko jim rečemo le hvala, ker ste. Na pomoč!