Search
Close this search box.

To glede letošnjega Jožefovega sejma sproščajo organizatorji

V Slovenj Gradcu vsako leto na Jožefovo poteka Jožefov sejem. Letos ga ne bo, vas pa zato organizatorji vabijo k nakupu izdelkov okoliških kmetij in lokalnih ustvarjalcev ter na obisk tržnice.

Na današnji praznik sv. Jožefa bi v Slovenj Gradcu potekal tradicionalni Jožefov sejem, ki pa ga letos zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo organizatorji ne morejo izvesti. Javni zavod Spotur vas kljub temu vabi k nakupu izdelkov okoliških kmetij in lokalnih ustvarjalcev ter na obisk tržnice pri Upravni enoti, kjer različni pridelovalci ponujajo svoje izdelke.

Spomnimo. Na največjem spomladanskem sejmu na Koroškem so se vsako leto predstavili rokodelci iz Koroške in tudi iz drugod. Da obiskovalci niso ostali lačni in žejni je bilo vedno poskrbljeno tudi za kulinarično ponudbo. Vsako leto so na stojnicah v mestnem jedru Slovenj Gradca ponudili raznovrstne izdelke za široko potrošnjo ter rokodelske izdelke in kmečke pridelke.

Preberite še: FOTOGALERIJA: Tradicionalni Jožefov sejem zopet preseneča

Jožefovi sejmi že nekoč kot priprava na pomladna opravila.

Sv. Jožefa so kot krajevnega zavetnika najpogosteje proslavili s slovesno mašo in še do danes marsikje ohranjenimi sejmi. Sejme so lahko zaradi odobrenih sejemskih pravic organizirali tudi v krajih brez cerkva sv. Jožefa, saj gre za čas vse pogostejših opravil na zemlji. Na Jožefovih sejmih so zato največkrat prodajali najrazličnejša orodja in pripomočke, ki so jih ljudje potrebovali za svoja opravila v prihajajočem pomladanskem času. Trgovci so ponujali kovaške izdelke, suho robo, najrazličnejše kmetijske pripomočke in orodja, pa tudi semena in sadike, sejmi so bili vedno tudi družabne priložnosti, sta v prispevku Kako so Jožefovo praznovali nekoč?, zapisali etnologinji dr. Boža Grafenauer in dr. Mateja Habinc, ki je objavljen na spletni strani druzina.si.

VIR: SPOTUR, Družina.si

Dogodki

V Slovenj Gradcu vsako leto na Jožefovo poteka Jožefov sejem. Letos ga ne bo, vas pa zato organizatorji vabijo k nakupu izdelkov okoliških kmetij in lokalnih ustvarjalcev ter na obisk tržnice.