Search
Close this search box.

Tilen Debelak in Aleš Gorza o načrtih za novo smučarsko sezono

Iz Črne na Koroškem prihaja še en uspešen vsestranski smučar, 27 letni Tilen Debelak, ki zadnja leta trenira in tekmuje v okviru samostojne ekipe, pod vodstvom Črnjana Aleša Gorze, nekdanjega alpskega smučarja, ki je med drugimi tudi dvakrat zastopal Slovenijo na Zimskih olimpijskih igrah, leta 2006 v Torino in leta 2010 Vancouvru v Kanadi. Gorza je v svetovnem pokalu prvič nastopil 21. decembra 2001 v Kranjski Gori, smučarsko kariero pa je končal leta 2012.

Tilen Debelak je začel trenirati smučanje pri šestih letih, Njegova najboljša disciplina je superveleslalom, prav tako pa tekmuje tudi v ostalih disciplinah, tako v evropskem kot tudi svetovnem pokalu. Lansko leto je tekmoval tudi na Svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. V prostem času rad igra tenis in se ukvarja z vodnimi športi.

S Tilnom in Alešem sem se pogovarjala o prvih smučarskih zavojih, načrtih za novo smučarsko sezono, treningih, rezultatih, beseda pa je nanesla tudi na družino …

Tilen Debelak: 

 

Ostajaš zvest SK Črna, kjer si začel svojo smučarsko kariero?

Seveda, z babico sva začela na spodnjem delu smučišča, kjer ni žičnice. Tako, da je bila takrat moja žičnica večino časa kar babica (smeh). Prav tako sem se smučal tudi po travnikih pri drugi babici v Koprivni, kadar je le bil sneg. To so zelo lepi spomini.

Torej si treniral na istem smučišču kot Tina Maze?

Ja, mislim, da je tudi ona začela svojo smučarsko pot na domačem smučišču, tako kot vsi ostali Črnjanski smučarji pred in zanjo.

Ti je morda dala kakšen nasvet?

Kadar sva trenirala na istem smučišču vsekakor, večino njenih nasvetov sem prejel bolj zdaj v zadnjih letih, preden je zaključila s svojo kariero.

Kdo te je spremljal in treniral na začetku?

Ko sem začel trenirati smučanje, je bil moj prvi trener Zmagaj Mitja, ki je bil zraven na moji poti vse do vstopa v FIS program. Spremlja pa me vsekakor najbolj že od prvih zavojev, moj oče. Sedaj pa že šesto sezono treniram pod vodstvom Aleša Gorze.

Kdo so še ostali člani ekipe?

V ekipi smo že nekaj časa trije, z mano sta Aleš in pa serviser Boštjan Delalut.

V katerih disciplinah tekmuješ v svetovnem pokalu?

V svetovnem pokalu sem nastopal v smuku, superveleslalomu in pa superkombinaciji, ampak večino tekem sem štartal v superveleslalomu.

Kateri so vidnejši dosežki, rezultati?

Najboljši rezultat je zagotovo 26. mesto na tekmi svetovnega pokala v Wengnu.

V Črni si bil izbrani za športnika leta 2017, kaj ti pomeni ta naziv?

Sam naziv je vsekakor nekaj, kar si lahko vsak šteje v ponos, ampak v Črni zadnja leta na področju športa praktično ni nikogar, s katerim bi se potegoval za ta naziv. Tako da srčno upam, da bi se mladi spet začeli bolj posvečati športu in da bi sam moral narediti več, da bi lahko dobil ta naziv.

Pred kratkim ste se z ekipo vrnili iz priprav, kako je bilo?

Letos je bilo za razliko od prejšnjih let, precej manj snega in veliko sonca, podlaga je bila vsak dan trda, saj je čez dan sonce zmehčalo sneg, ponoči pa je to zamrznilo. Tako, da s pripravami smo bili vsi zelo zadovoljni, čaka nas pa vseeno še precej dela do prvih tekem v novembru.

Pred tem ste imeli pa večtedenske kondicijske priprave?

Ja, kondicijske priprave od 1. maja pa do nekje 15 avgusta so zdaj že neka stalnica. Moram reči, da po tolikšnem času postaneš že kar nekako »odvisen« od treninga, ne počutiš se dobro, če veš, da ne narediš poleti vsega maksimalno, da bi bil pozimi hiter.

Kakšni so načrti za novo sezono?

Moj cilj je, da smučanje dvignem na višjo raven, ne obremenjujem se z rezultati in si ne postavljam nekih rezultatskih ciljev, ker iz preteklih izkušenj vem, da je najbolj pomembno samo smučanje. Tako, da izboljšati se iz tehničnega vidika in pa predvsem v hitrosti, tisto nas najbolj zanima.

Kaj pa to pomeni finančno zate in tvojo ekipo?

Finančni zalogaj je precej velik, ampak imamo srečo, da je na Koroškem, kar nekaj podjetij, ki podpirajo šport in nam to lahko omogočajo, hkrati pa veliko prispeva tudi občina Črna na Koroškem in pa seveda navsezadnje tudi moja družina.

Ste lahko konkurenčni ostalim nacijam?

Konkurenčni v smučarskem smislu smo jim lahko, finančnem niti približno

Črna ima za enkrat sedem olimpijcev, med njimi je tudi tvoj trener Aleš Gorza, boš morda ti osmi?

Naredil bom vse, kar je v moji moči, da Črni priborim še enega olimpijca, tako da bom z veseljem garal naslednja štiri leta. Brez poškodb in s polno mero motivacije. Hkrati mi pa ni v interesu iti na olimpijske igre samo nastopat.

Aleš Gorza:

Ti je kaj žal, da si tako hitro zaključili smučarsko kariero?

Ne, ni mi žal, preprosto sem leta 2011 začutil, da je bilo dovolj. Največ so k temu pripomogle nenehne težave s hrbtom, pa tudi sodelovanje med smučarsko zvezo in mano takrat ni bilo najboljše.

So ostale še kakšne neizpolnjene želje?

Teh je zagotovo ostalo kar nekaj, in sicer zmaga na tekmi sv. pokala, kjer sem bil dvakrat na 3. mestu in medalja iz velikega tekmovanja (SP ali OI), kjer sem bil najbližje na 4. mestu v St. Moritzu.

Kaj je bil povod, da si se podal v trenerske vode?

Po koncu tekmovalne kariere, mislim, da se vsakemu športniku poraja vprašanje kaj naprej? Zato mislim, da je najlažje začeti tam, kjer si bil prej dejaven ter imaš največ znanja in ogromno poznanstev, ki jih potem lahko pri trenerskem delu s pridom izkoristiš. Sam sem se na pobudo predsednika našega smučarskega kluba Borisa Debelaka odločil, da ostanem v smučanju in pomagam v domačem klubu.

Kako ste z ekipo zadovoljni z delom Smučarske zveze Slovenije oz. s sodelovanjem?

V zadnjih letih se je to sodelovanje precej izboljšalo, predvsem pa mi zelo dobro sodelujemo z moško ekipo v hitrih disciplinah, pod vodstvom Petra Pena, tako da praktično od prvega pa do zadnjega dne v sezoni delujemo kot ena ekipa, v kateri je 5 tekmovalcev, 5 trenerjev in 4 serviserji.

Kakšen je Tilen kot »učenec«?

Tilen je zelo priden ter dojemljiv tekmovalec in sedaj tudi že toliko star, da se že sam zaveda, kaj vse je potrebno za vrhunski rezultat. Ima pa seveda tudi on (kot vsak drug) svoje »muke« in te poskušava s pogovorom na štiri oči čim prej razrešiti.

Kakšne so napovedi za to sezono?

Sam si v prvi vrsti želim napredka v primerjavi s prejšnjimi sezonami. To pa pomeni rezultatski korak naprej v evropskem pokalu in čim več štartov ter točk na tekmah svetovnega pokala, kjer se je v preteklosti pokazalo, da mu predvsem manjka izkušenj na tekmah najvišjega ranga.

Kako usklajuješ družinsko življenje in kariero, glede na to, da ste veliko od doma?

Ker sem pač pred tem tudi sam bil tekmovalec ter ogromno od doma, smo takega načina življenja v družini nekako vajeni. Pač poskušamo čim bolje izkoristiti trenutke, ko smo lahko skupaj ter takrat uživati, kolikor je le mogoče. Zato sem lahko zelo srečen, da me žena Tina in hčerki Pia ter Žana podpirajo in me razumejo, ko pač moram za dlje časa na pot.

Dogodki