Search
Close this search box.

Testiranje omrežja 5G se je začelo tudi pri nas

Fotografija je simbolična.

Telekom Slovenije bo v Luki Koper vzpostavil omrežje pete generacije mobilne telefonije 5G, ki bo namenjeno razvoju in testiranju rešitev na področju transportne logistike. Projekt se sofinancira iz evropskega programa Obzorje 2020, podobne rešitve pa bodo ostali partnerji testirali tudi v pristaniščih Hamburg in Pirej.

Telekom Slovenije v koprskem pristanišču načrtuje pametno 5G infrastrukturo na način, da bo lahko na njej (poleg komunikacijskih storitev) omogočil številna navidezna namenska omrežja za posamezne poslovne vertikale, kot so logistika, transport, zdravje, energija, tovarne, pametna mesta in skupnosti, so pojasnili v največjem slovenskem operaterju.

V Luki Koper bodo sodobno 5G omrežje uporabili za testiranje uporabniških izkušenj na področju varovanja pristanišča, izboljšave procesov v operativi ter na področju varovanja okolja. Sistem namreč omogoča boljšo pokritost območja ter hitrejši prenos večje količine podatkov, kot na primer video in foto materiala. S tega vidika omogoča lažji nadzor nad varnostjo in hitrostjo izvajanja pretovora. Prav tako olajša nadzor nad porabo električne energije, kar omogoča večjo energetsko učinkovitost.

Gre za del evropskega razvojnega projekta 5G-Loginnov, ki je osredotočen na omrežje naslednje mobilne generacije 5G, in sicer predvsem z vidika razvoja inovativnih rešitev na področju logistike v okviru Industrije 4.0, sofinancira pa ga Evropska komisija v okviru programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020. V njem med 15 partnerji iz več evropskih držav skupaj sodelujejo tudi Luka Koper, Telekom Slovenije in Internet institut iz Ljubljane.

Vseh 15 partnerjev bo v projekt vložilo skoraj osem milijonov evrov. Sofinanciranje Evropske komisije znaša 70 odstotkov, kar pomeni, da bo projekt deležen skoraj šest milijonov evrov evropskih sredstev. Projekt bo trajal tri leta in bo predvidoma zaključen septembra 2023.

Telekom Slovenije je doslej sodeloval v dveh evropskih projektih s področja uvedbe 5G, sodeluje pa tudi v slovenskem projektu 5G Varnost. Družba Luka Koper pa trenutno sodeluje v dveh projektih iz programa Obzorje 2020, oba se osredotočata na področje fizične in kibernetske varnosti pristanišč ter s tem povezanih izboljšav pri varovanju kritične infrastrukture.

Dogodki

Več iz istega kraja