Search
Close this search box.

Tam, kjer si veliki ne drznejo

Velikokrat slišimo frazo manj je več. Enako pa lahko pomislimo tudi, ko potrebujemo urediti droben material in iščemo ustrezno orodje. V tem primeru nam veličina orodja ne igra velike vloge, pač pa nas celo ovira pri delu. Več kot odlično orodje za oblikovanje majhnih in natančnih materialov je zagotovo premi brusilnik!

Slednjega pri vsakdanjem delu redno uporabljajo tudi izdelovalci nakita, prav tako se uporablja  v proizvodnji steklenih izdelkov, nepogrešljiv pa je tudi pri obdelavi kamna.

Spoznajte od kod izvira premi brusilnik…

Ime premi brusilnika izvira iz ene od njihovih najzgodnejših in arhetipskih aplikacij, dela z orodjem in matricami, kjer so jih uporabljali za ustvarjanje natančnih kontur matric ali kalupov. Zlasti pred pojavom široke uporabe CNC-ja so se nanje močno zanašali pri oblikovanju kontur z ročnimi spretnostmi, primerljivimi s kiparskimi. CNC stroji sedaj zagotavljajo velik del oblikovanja notranjih površin, vendar so brusilniki še vedno zelo uporabni za na stotine potreb.

Kako deluje premi brusilnik?

Premi brusilnik je majhno, ročno električno orodje, ki ga včasih poimenujemo kar rotacijsko orodje, saj ima vrtljivo vreteno.

Na primer, pritrdite nastavek za brušenje, ki se bo vrtel z zelo visoko hitrostjo in se uporablja za glajenje ali odstranjevanje materiala iz vašega lesenega dela. Obstaja več različnih nastavkov za brušenje, zato se bo nastavek, ki ga boste uporabili, razlikoval glede na potrebe.

Premi brusilniki se lahko uporabljajo s kompresorji ali pa jih napaja elektrika. Za povprečnega pa tudi profesionalnega lastnika bo zadostoval že električni model, saj so slednji zelo lahki in okretni.

Uporabljamo ga za:

Omenili smo že brušenje, vendar si z njim lahko pomagamo še na ducat  načinov. Vse pa je odvisno od nastavka, ki ga pritrdite na svoje orodje. Najpogosteje se premi brusilniki uporabljajo na kovini za glajenje varjenih spojev ali poliranje.

Lahko pa uporabite premi brusilnik za rezanje majhnih kovinskih, lesenih ali celo plastičnih predmetov. Nato po rezanju zamenjate nastavek za poliranje ali brušenje in lahko zgladite robove. Premi brusilnik se lahko uporablja tudi v gospodinjstvu. Uporaba sega od rezanja ali zarezovanja majhnih lesenih projektov ali obrti, do odstranjevanja rje z avtomobilskih delov ali orodja.

Uporab je toliko, kolikor je idej, ki jih dobite. Samo poiščite pravi nastavek in lahko boste odpravili skoraj vse težave, na katere naletite.

Kdaj uporabiti premi brusilnik?

Premi brusilnik je eno najbolj vsestranskih orodij, ki jih potrebujete v svoji škatli z orodjem.  No, glede na velikost orodja in moč, ki jo ima, je veliko projektov, za katere ga boste lahko uporabljali najsi vam bo v pomoč pri manjših predmetih, ožjih prostorih ali pa ranljivih materialih.

Na splošno so premi brusilniki zelo uporabno orodje. Premi brusilnik je manjši in bolj vodljiv kot kotni brusilnik in ga je v mnogih primerih mogoče uporabljati z eno roko. Je lahek in enostaven za manevriranje. Majhnost omogočajo uporabniku, da pride v tesna mesta, ki sicer ne bi bila mogoča.

Premi brusilniki so zasnovani za zahtevna dela na težko dostopnih mestih za brušenje, poliranje in ostrenje. Pogosto se uporablja z vrtljivimi brusi za čiščenje zvarov, izdelavo matric, ostrenje, poliranje in odstranjevanje oblog.

Kateri premi brusilnik izbrati?

Na trgu najdemo različne premi brusilnike, pred nakupov pa je dobro preveriti specifikacije samega orodja. Lahko pa izbiro zaupate profesionalcem in se obrnete na podjetje Perles, kjer vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri pravega.

Med premimi brusilniki velja izpostaviti model z elektronsko regulacijo števila vrtljajev (HSG 18RE). Lastnosti tega premi brusilnika vas ne bodo pustili ravnodušne. Premi brusilnik s podaljšanim vretenom za obdelavo vam omogoči urejanje težje dostopnih mest in uporabo na mestih, kjer brusilniki ostalih vrst, kot recimo kotni brusilniki, ne dosežejo mesta obdelave. Omenili smo, da so brusilniki primerni tako za profesionalce kot amaterje. A je slednjih manj. Po Perles orodjih tako radi posežejo orodjarji, avtomehaniki, avtokleparji, livarji in varilci, hkrati pa orodje dobro služi tudi delavcem, ki se ne ukvarjajo s tem profesionalno, pa se vseeno znajo rokovati s takimi orodji.

Moram biti na kaj pozoren?

Seveda, pozorni moramo biti na eno stvar, ki si jo morate zapomniti ter jo tudi upoštevati. Pri uporabi teh naprav obstaja varnostni protokol. Prva stvar je uporaba zaščitnih očal. Pri uporabi lahko proizvedejo veliko prahu in smeti, zato zaščitite oči.

Ker gre za ročno orodje, je pomembno, da nosite tudi kakovostne rokavice za zaščito. Če delate okoli betona, ploščic ali zidov, boste ugotovili, da bo veliko prahu. Tako lahko poleg zaščitnih očal razmislite o maski za prah. Nič pa ne škodi, če si nadenete tudi slušalke ter zaščitite sluh. Bodite varni in uživajte!

Tradicija in kakovost Perles orodij

Privoščite si najboljše za vas, privoščite si električna orodja Perles. Od leta 1936 gojijo tradicijo zmogljivih motorjev – nadpovprečna učinkovitost ter dolga vzdržljivost. Združujejo moč in enostavnost uporabe, to pa so odlične lastnosti, zaradi česar so idealni za širok nabor opravil brušenja in poliranja.

Premi brusilniki Perles imajo posebej prilagojen motor Perles, ki zagotavlja kar 27.000 visoko hitrost vrtenja, opremljeni so s posebno oblikovano plastično sklopko, nameščeno med vreteno in motor, ki blaži udarce ter s tem zmanjša obrabo orodja. Notranji labirint  na ohišju pa ščiti ležaj pred vdorom prahu in drugih delcev. Majhna masa in dobra uravnoteženost pa zagotavljata manj napora pri uporabi.

In ker je manj več – je boljše kupiti najboljše orodje, saj na dolgi rok privarčujete. Tako z denarjem kot z zdravjem.

Dogodki

Velikokrat slišimo frazo manj je več. Enako pa lahko pomislimo tudi, ko potrebujemo urediti droben material in iščemo ustrezno orodje. V tem primeru nam veličina orodja ne igra velike vloge, pač pa nas celo ovira pri delu. Več kot odlično orodje za oblikovanje majhnih in natančnih materialov je zagotovo premi brusilnik!