Takšni so unikatni velikonočni pirhi izpod rok Korošca Milana Iršiča

Včeraj se je za kristjane začelo velikonočno tridnevje. Velikonočni prazniki, ki jih bodo tudi letos zaznamovale protikoronske omejitve, se bodo končali na velikonočni ponedeljek, ki je v Sloveniji tako kot v številnih drugih evropskih državah dela prost dan. Kljub temu, da jih ne bomo preživljali na način, kot smo bili vajeni minula leta, pa se večina vseeno pripravlja nanje. Med drugim tudi Milan Iršič z Raven na Koroškem, ki vsako leto poskrbi, da so pri njih doma pirhi unikatni.
kn

Kot je mojster risanja, sicer samouk, povedal za Koroške Novice, ga ljubezen do risanja spremlja že od mladih nog. “Nimam akademske izobrazbe, bil sem fabriški delavec, tehnolog v kovinski industriji, risal pa sem rad že kot otrok. Tako da je to moj hobi,” je pojasnil Milan Iršič, ki je tudi letos poskrbel, da bodo praznično obloženo mizo krasili ročno poslikani pirhi.

Na vprašanje, kako nastanejo tako čudoviti pirhi in koliko časa porabi zanje, je dejal, da je letos risal predvsem na kokošja jajca, ki jih je najprej pobarval v čebulnih listih, nakar je vsako porisal z akrilnimi barvami. “Motive izbiram po lastni presoji, čisto različne. Za otroke rad narišem kakšne zajčke, pogosto jih okrasim s pomladnim cvetjem, risal sem že tudi cerkvene oziroma pobožne motive … Pri teh je šlo kar hitro, 5 do 10 minut, pa je bil pirh gotov. Rad ustvarjam zraven otrok, se malo zamotim in izdelek je tu”

Med kokošjimi jajci je na sredini krožnika izrezljano leseno jajce, ki ga je Milan Iršič okrasil z barvami.

Ne ustvarja pa le na kokošja jajca, ampak tudi prepeličja, nojeva, več kot 10 minut pa je zagotovo porabil za veliko leseno jajce, visoko več kot pol metra, vanjo pa je vgrajena 1,5 l velika steklenica, v katero je nalil žganje.

Sicer pa se Milan ne ukvarja le s poslikavo velikonočnih jajc, ampak ga tako na Koroškem kor izven regije poznajo po risanju na različne lesene stvari, kot so ure, ukvarja se tudi s poslikavo kmečkih skrinj. Kot je omenil, je ravno pred kratkim na novo poslikal oziroma porisal starinsko pohištvo, na katerem so ostale le sledi tradicionalnih slovenskih nageljnov, ki jih je na omare in postelje narisal na novo. V času karantene pa je začel slikati tudi na porcelan, kot je pojasnil, krožnik najprej poslika z želenim motivom, nakar vse skupaj žge v peči, da se barve za keramiko zlijejo s porcelanom, kar je precej zamudno. Končni izdelek pa je primeren za različne priložnosti, rojstne dneve, jubileje …

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.