Search
Close this search box.

Tako v koaliciji kot opoziciji za pokojninske spremembe v prid upokojencem

Odbor DZ za delo je na današnji seji brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog pokojninske novele. Z njim se bo po predlogu SAB prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske skrajšalo, po sprejetem dopolnilu koalicije pa bodo najnižje invalidske pokojnine višje.

Po pokojninski noveli, ki je začela veljati v začetku leta 2020, bi se lestvica odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove za moške postopno do leta 2025 izenačila z odmerno lestvico za ženske. Odmerni odstotek za moške s 40 leti pokojninske dobe naj bi tako 63,5 odstotka znašal 1. januarja 2025. Po danes potrjenem dopolnilu SAB, s katerim se je strinjala tudi vlada, pa bo toliko znašal že dve leti prej.

V SAB sicer še vedno menijo, da je prvotni predlog, ki je predvidel skrajšanje prehodnega obdobja na tri leta, pravičnejši in za posameznike ugodnejši. Prav tako bi s čim prejšnjo izenačitvijo odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske naslovili naraščajočo revščino med starejšimi, je povedal poslanec SAB Andrej Rajh.

Vlada sliši in razume potrebe upokojencev, pri tem pa tudi uresničuje svoje obljube, je pri tem zagotovil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Glede na to so podprli predlog SAB, pri čemer so se dogovorili, da se prehodno obdobje skrajša na štiri leta in ne na tri, je dejal.

Po predlogu koalicijskega dopolnila pa se na novo ureja zagotovljena višina invalidske pokojnine. Ta bo v letošnjem letu znašala 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, usklajevala pa se bo v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom. Do zagotovljene invalidske pokojnine pa ne bodo upravičeni tisti invalidski upokojenci, ki so bili v pretežni meri zavarovani za ožji obseg.

Dvig najnižjih invalidskih pokojnin velja tudi za naprej, in ne le za letošnje leto, pa tudi za sedanje invalidske upokojence, ne le za tiste, ki se bodo upokojili šele v prihodnje, je Uršič odgovoril parlamentarni zakonodajno-pravni službi, ki je menila, da predlog ni čisto jasen.

Z vidika izvajalca predlog ni problematičen, je zatrdil tudi generalni direktor pokojninskega zavoda Marijan Papež. Predlagana novela bo namreč zajela vse invalidske upokojence, kateri pokojnina znaša manj kot 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove.

V razpravi je predsednica odbora Eva Irgl iz SDS dejala, da bo zagotovljena invalidska pokojnina primerljiva znesku denarne socialne pomoči, ki znaša malenkost nad 400 evrov. “Prehajamo od besed k dejanjem, kar je bistvo političnega udejstvovanja,” je poudarila. Pri tem je spomnila, da so predlog s takšno vsebino v SDS še kot opozicija brez uspeha podali že dvakrat.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je izpostavil, da želijo izpolniti zaveze iz koalicijske pogodbe, poslanka SMC Mojca Žnidarič pa je izrazila zadovoljstvo, da so v koaliciji zmožni sprejemati tudi zakone opozicije, ki so “smiselni in dobri za ljudi”.

Po besedah poslanke Levice Nataše Sukič bo obravnavani predlog sicer nekaj res prispeval k boljšemu socialnemu položaju upokojencev. Vendar pa je politika tista, ki mora zagristi v velik problem revščine med upokojenci in urediti stvari na družbeno pravičnejši način, je pozvala.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je izrazil upanje, da ne bo v danes obravnavane spremembe posegel kakšen varčevalni zakon.
Jurij Lep iz DeSUS pa je opomnil, da invalidska pokojnina ne more biti nižja od denarne socialne pomoči.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
3 let nazaj

Prej kot 3 leta mora še to zgoditi. Bila na seji kot gost in je to hotela Urediti SDS pa so jo vsi zavrnili Desus, SAB, Levica itd. Sprejmejo naj, da dobimo eno pokojnino za regres in eno za božič. To imajo države, ki so še slabše stoječe razen Avstrije, ki im tao že vrsto let. Sprejeti tudi, da po pokojnem dobi partner 50%pokojnine. To ima tudi Avstrija. Potem bo tudi mnogo manj revnih upokojencev. To je kraja.

Dogodki

Odbor DZ za delo je na današnji seji brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog pokojninske novele. Z njim se bo po predlogu SAB prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske skrajšalo, po sprejetem dopolnilu koalicije pa bodo najnižje invalidske pokojnine višje.