Search
Close this search box.

Tako sta se koroška poslanca odzvala na zaplet z Darsom

Podajamo odgovor na vprašanje našega bralca, ki ga je po včerajšnjem sestanku v Ljubljani zanimalo, kako komentirata zaplete z Darsom novo izvoljena koroška poslanca, ki sta ravno izgradnjo tretje razvojne osi imela za prioriteto predvolilne kampanje.

Jože Lenart odgovarja: »Tokrat smo Korošci res stopili skupaj, popolnoma enotno. Klobuk dol pred civilno iniciativo za hitro cesto na Koroško Aljažem Verhovnikom in Andrejem Grobelnikom in seveda odborom, ki že vrsto let vztrajajo za dosego tega projekta.

Imamo močno podporo sedanje vlade, ki je včeraj na sestanku s sekretarjem vlade Vojmirom Urlepom jasno postavila zahtevo za spoštovanje sprejetih rokov že iz Resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa, kjer je hitro cesta na Koroško jasno opredeljena tako terminsko kot z ostalimi resursi. Vlada za izgradnjo hitre ceste na Koroško in tudi v celoti proti jugu prevzema koordinacijo. V tem projektu želimo pokazati, da zmoremo izvajati sprejete zaveze, vsi resorji morajo delovati povezano, usklajeno, vsak bo odgovarjal za zamude in odstopanja. Zakaj zmorejo Avstrijci, v Sloveniji imamo vedno probleme in se ne držimo sprejetih rokov. Na to kaže tudi drugi predor Karavank, Avstrijci že delajo, mi smo še v razpravah.

V Sloveniji je velik problem izvajanja kakršnihkoli zavez in spoštovanja rokov. Z vsako spremembo vlade, se spreminjajo prioritete in to ni dobro. Vlaganje v infrastrukturo mora potekati v sprejeti kondiciji, tako bodo tudi gradbena podjetja stabilna in močna, da se ne ponovi katastrofa s konca prejšnjega desetletja, ko so bila zaradi večjih obsegov gradbena podjetja pregreta in so potem ob pomanjkanju del dobesedno propadla. Prav tu ima vlada in politika svojo pomembno vlogo.

Hitra cesta na Koroško bo, sprejemljiva je samo zatečena zamuda, od tu naprej ni več izgovorov.«

Vprašanje smo naslovili tudi na Janija Prednia. Njegov odgovor smo sicer na naši Facebook starni že objavili. Zdaj ga vam posredujemo tudi na spletni strani.

Prednik je v sporočilu zapisal: »Tretja razvojna os je še vedno prioriteta mene kot poslanca. To sem poudarjal med kampanjo. Ker smo v nekaj preteklih sestankih ugotovili, da je politika enotna in da se, kot kaže zatika pri Darsu, sem sam Vlado RS pozval k razmisleku o prevetritvi vodstva Darsa, kateri so potem sledili tudi drugi politiki, kar me veseli. Do začetka gradnje mora priti se v letu 2019.

Zdaj počakamo nekje do 1. februarja, ko bomo imeli še skupni sestanek s projektantom in Darsom in po tem bo časovnica začetka bolJ jasna. Moje stališče je jasno. Dars je odgovoren za projekt. V nasprotnem primeru, Če se gradnja ne bo začela, pričakujem odstavitev celotnega vodstva DARS s strani vlade RS. Naj opozorim, da vlada imenuje in razrešuje vodstvo Darsa in ne parlament, katerega član sem.«

Naj omenimo, da se bodo člani odbora v ponedeljek sestali s predstavniki Darsa, ministrstva in projektantov.

Dogodki