Search
Close this search box.

Taborniki tudi v času epidemije aktivni na vseh področjih

Ob izbruhu epidemije novega koronavirusa se je po državi aktiviralo ogromno prostovoljcev, ki so ves čas v pripravi, da so lahko v vsakem trenutku poklicani k aktivaciji. Zelo aktivni so tudi taborniki.

“Ko je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan sprejel aktivacijo, smo taborniki vedeli, da to pomeni aktivacijo tudi nas samih. Pomenilo je, da smo od sedaj naprej polnoletni taborniki pripravljeni, da gremo tja, kjer nas bodo potrebovali …” so povedali taborniki.

V Zvezi tabornikov Slovenije deluje 18 enot ZTS-PZP za postavljanje zasilnih prebivališč s skupaj 112 pripadniki, ena enota ZTS-MOBSTAC za postavitev mobilnega stacionarija z 12 pripadniki, ena enota ZTS-VUZN za vodenje in upravljanje začasnih naselij z 8 člani in vodstvo vseh enot (4 člani).

V vseh enotah deluje 136 članov ZTS, ki so aktivni pripadniki sil za zaščito in reševanje. V slučaju potrebe pa se redno pojavljajo še drugi taborniški prostovoljci.

Pomagajo tudi na Koroškem:

Na Muti še nismo bili aktivirani s strani občinskega štaba. Z njimi smo na vezi in v primeru potrebe po osebju, bomo aktivirali občinsko ekipo, torej polnoletne člane, ki niso v državni ekipi.”

Na Ravnah na Koroškem zaenkrat delimo nakupljene stvari iz trgovin tistim, ki sami ne morejo do njih.”

“”Tabornik je zvest domovini in vedno pripravljen pomagati.” Prisega in taborniški zakoni nas vzgajajo v duhu, da smo vedno pripravljeni pomagati po vseh svojih močeh. Naš čas, ki ga namenimo prostovoljstvu, ni le vzgoja mladih in aktivno preživljanje prostega časa. Je veliko več kot to. Je lahko čas, ko pravzaprav prostovoljske ure postanejo nekaj, od česar je odvisen naš državni sistem. Je čas, ki smo se ga odločili nameniti sočloveku, ker vemo, da je to ena najvišjih vrednot, ki premaga lastne prioritete in interese. Smo tihi in neumorni delavci, ki za svoje delo ne pričakujemo zahval, potrdil, nagrad, še najmanj pa plačila. Smo tisti, ki nam je v prvi vrsti mar za pogosto spregledane državljane, ki v sistemu pogosto predstavljajo le številke. Tako, kot bodo na koncu od nas ostale samo številke, nepreštete številke prostovoljskih ur, ki smo jih in jih bomo še naprej namenjali idealu, da s svojimi dejanji pripomoremo k ustvarjanju boljšega sveta.”

Z Ropotarnico #domapotaborniško:

Ko je svoja vrata zaprla večina izobraževalnih ustanov po Sloveniji, so otroci in mladi ostali doma, takrat pa so tudi taborniki prenehali izvajati taborniške aktivnosti v živo. Vseeno so želeli ohraniti stik s svojimi člani ter z idejami pomagati tudi ostali mladini, zato so na pobudo skupine angažiranih prostovoljcev zagnali projekt Ropotarnica, “da bomo lahko vsi #domapotaborniško.”

Ropotarnica je nova podstran na spletni strani taborniki.si, kjer vsak dan objavljajo nove taborniško obarvane podvige za otroke in mlade ter ideje, kaj lahko počnejo. Tokrat otrokom in mladostnikom ponujajo ideje kaj lahko počnejo sami ali z družino doma in v naravi, kasneje pa bodo dodali tudi bolj družabne aktivnosti. “Ker si ne želimo prikovati otrok in mladih za ekrane, vsak dan objavimo paket dnevnih dogodivščin, ki nato zaživijo izven digitalnega sveta.” so povedali. Vedno je mogoče dostopati do vseh že objavljenih vsebin, ki se nabirajo na strani www.taborniki.si/ropotarnica.

VIR: Zveza tabornikov Slovenije

Dogodki