Search
Close this search box.

TAB pod drobnogledom Fursa, podjetje osumljeno kršenja sankcij proti Rusiji

Po najnovejših informacijah naj bi hčerinsko podjetje preko Turčije dobavljalo ruski svinec za mežiški TAB.

Glede na informacije, ki so jih včeraj, 3. januarja 2024, zapisali na portalu necenzurirano.si, naj bi bila družba TAB tarča preiskave Fursa zaradi suma kršenja sankcij proti Rusiji, zaradi uvoza svinca. Ta surovina je ključna za izdelavo baterij v podjetju TAB, vendar so inšpektorji Fursa lani ustavili vsaj en tovornjak s svincem iz Rusije, namenjen v Mežico. To je del širše akcije Fursa, ki je od začetka ruske agresije na Ukrajino preveril skoraj devet tisoč pošiljk v Sloveniji in uvedel 47 inšpekcijskih nadzorov zaradi suma kršenja sankcij. Posledično so začasno zasegli približno sto ton blaga, za katerega se sumi, da prihaja iz Rusije.

S Fursa za enkrat niso podali uradnih pojasnil glede postopkov proti TAB-u. Direktor družbe, Roman Burja, naj bi po poročanju portala necenzurirano.si potrdil zaseg svinca, vendar trdi, da niso vedeli, od kod ta surovina izvira. Pojasnil je namreč, da so se po avgustovskih poplavah znašli v pomanjkanju svinca in iskali nove dobavitelje, ki bi lahko surovino dobavili v čim krajšem času. S prošnjo za pomoč pri dobavi surovine so se obrnili na mednarodne trgovce, hčerinska podjetja in povezane družbe. Kljub temu, da se sumljivega izvora svinca niso zavedali,  je poudaril, da so po posredovanju Fursa in zasegu prvega tovornjaka, ko so bili opozorjeni na sum izvora svinca, ki je bil na poti k njim iz Turčije, preklicali vsa ostala naročila iz Turčije.

Nekatere informacije kažejo, da naj bi ena od pošiljk, ki jih je zasegel Furs, vsebovala okoli 20 ton svinca, ki naj bi iz Rusije v Slovenijo prišel prek Turčije. Obstaja sum, da ga je dobavila turška odvisna družba TAB-Baykal, ki se ukvarja s prodajo industrijskih baterij na turškem trgu. TAB je v lanskem letu znotraj svoje skupine nabavil slabih 60.000 ton svinčevih zlitin, v skupni vrednosti nekaj manj kot 140 milijonov evrov. Od tega so dobro tretjino proizvedle družbe znotraj skupine, ostalo so kupili na trgu. Trenutno ima skupina TAB tri tovarne, dve sta v Sloveniji. Poleg tega pa v letošnjem letu na Prevaljah dodatno odpirajo tovarno za proizvodnjo baterijskih hranilnikov električne energije.

Preiskava suma kršitve sankcij proti Rusiji še vedno poteka, medtem pa družba TAB sodeluje s Fursom in predaja vse potrebne informacije, zahtevane v postopku ugotavljanja kaznivega dejanja.

Vir: necenzurirano.si

Dogodki

Po najnovejših informacijah naj bi hčerinsko podjetje preko Turčije dobavljalo ruski svinec za mežiški TAB.